Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Kitiltanák a HIV-fertőzötteket a nyilvános fürdőkből Kínában

Általános felháborodást keltett a kínai kormány arra irányuló javaslata, hogy tiltsák ki a HIV-fertőzötteket a nyilvános fürdőkből.

A törvényjavaslat szerint a közfürdőknek tiltótáblával kellene távol tartaniuk „a nemi úton terjedő betegségekben, AIDS-ben és fertőző bőrbetegségekben szenvedő embereket”. Az AIDS aktivisták és a Weibo, a legnagyobb kínai közösségi oldal felhasználói azonban diszkriminatívnak tartják az intézkedést, és élesen bírálják a javaslatot. „Nincs bizonyíték arra, hogy az emberek megfertőződhetnek HIV vírussal a nyilvános fürdőkben” – nyilatkozta Wu Hao, a Nemi Úton Terjedő Betegségek és AIDS Pekingi Kutatóintézetének munkatársa a Beijing Morning News napilapnak. A napilap egy meg nem nevezett AIDS aktivistát is idézett, aki úgy véli, hogy a HIV-fertőzöttek kitiltása a fürdőkből csak még tovább fokozza majd a nyilvánosság értetlenségét, diszkriminatív hozzáállását és félelmét a HIV/AIDS betegséggel szemben, és nem segít visszaszorítani a fertőzések számát.

A javaslatot az ENSZ AIDS ügynöksége is elítéli. Hedia Belhadj, a UNAIDS kínai koordinátora aggasztónak tartja a tervezetet, és arra szólítja fel a kormányt, hogy hagyja ki ezt az intézkedést a törvényjavaslatból. Belhadj szerint a nyilvános fürdőkben nem áll fenn a HIV átvitelének kockázata. A kínai kormány 2012-ben közzétett adatai szerint az országban összesen 430 ezer HIV-fertőzött él, de az ENSZ úgy véli, hogy ez a szám valójában inkább 620 és 940 ezer fő közé tehető. Közülük 146-162 ezer emberben alakult ki az AIDS betegség.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/hiv-furdo