Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Darabonként építették újra az orvosok egy kisfiú koponyáját

Ethan Mair, egy hampshire-i kisfiú igen ritka rendellenességgel, egy kranioszinosztózis nevű betegséggel jött világra, melynek lényege, hogy a koponyacsontok közötti varratok idő előtt elcsontosodnak, így az agynak egy idő után nem marad hely a növekedésre.

A kisfiúnak az oxfordi John Radcliffe Kórház szakemberei egy ötórás műtét során darabokra törték a koponyáját, majd, mint egy kirakóst, újra összeépítették. Bár az operáció során Ethan rengeteg vért vesztett, és vérátömlesztésre is szüksége volt, a műtét sikerrel zárult, és az orvosok szerint a kisfiú teljesen egészséges életet élhet. A 24 éves Ashlea, Ethan édesanyja nagyon aggódott fiáért a műtét alatt, de tudta, hogy enélkül gyermeke a későbbiekben látás-, beszéd- és mozgásbeli gondokkal küzdött volna, hiszen agya nem tudott volna megfelelő mértékben fejlődni. A műtétet követően Ethan koponyáján egy hatalmas, cikk-cakk alakú sebhely maradt, ezt azonban hamarosan teljesen el fogják takarni szőke fürtjei.

 

Ashlea, aki tanulási nehézségekkel küzdő felnőtteknek segít, semmi rendelleneset nem vett észre kisfián, míg egy gyerekorvos Ethan négyhetes korában meg nem jegyezte, hogy szerinte furcsa formája van a kisfiú fejének. Két héttel később azonban, amikor a kisfiú már képtelen volt a tárgyakra fókuszálni, édesanyja is érezte, hogy nagy lehet a baj. Az orvos azonnal beutalta őket szakrendelésre, és az akkor már három hónapos Ethanről hamarosan kiderült, hogy kranioszinosztózisa van. Mivel Ashlea korábban sosem hallott erről a betegségről, alaposan utánanézett az interneten, ám az olvasottak hatására csak egyre jobban nőtt az aggodalma. Kisfia alig múlt egy egyéves, amikor sor került az ötórás műtétre. Bár a hatalmas sebhely elsőre elég rémisztőnek tűnt, Ashlea ma már boldog, hiszen Ethan olyan életet élhet, mint bármely kortársa. A kisfiú ma már újra otthon van és boldogan játszik nővérével, édesanyja pedig büszke rá, hogy ilyen hősiesen helyt áll a nehéz órákban is. A kranioszinosztózis nagyon ritka születési rendellenesség, amely következtében az újszülöttnek abnormális formájú lesz a feje, mivel a koponya varratai idő előtt összeforrnak, így egyes koponyaterületek egyáltalán nem nőnek, míg a többi terület ezt kompenzálandó túl nagyra nő. Az esetek többségében a probléma műtéttel helyreállítható.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/koponya-kirakos