Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

MR-rel kutatják a szociális fóbiát

A szociális szorongásos zavar, ami többek között a nyilvános beszédtől, a más emberekkel való interakciótól, illetve a figyelem középpontjába kerüléstől való kóros félelemmel jár, évente sok millió embert érint világszerte.

A rendellenességtől szenvedő emberek eltorzult módon gondolkodnak, például hibás elképzeléseik vannak a szociális helyzetekről, és negatív véleménnyel viseltetnek mások iránt. Úgy érzik, hogy állandóan elítélik és kritizálják őket, és folyamatosan zavarban vannak. A betegség gátolhatja az iskolai, munkahelyi és hétköznapi tevékenységeket, valamint a személyes kapcsolatokat. A Stanford Egyetem Pszichológia Szakának kutatói funkcionális MR-vizsgálat és klinikai intervenciók segítségével tanulmányozták a kezelési lehetőségeket, hogy kiderítsék, milyen tényezők befolyásolják az érzelmi egyensúlyt és annak felborulását. A legújabb laboratóriumi vizsgálatban a szociális szorongásos zavar legnépszerűbb terápiás módszerét, a kognitív viselkedésterápiát vették górcső alá, és megfigyelték, mi történik az agyban, miután a beteg részesült a kezelésben. A JAMA Psychiatry e havi internetes kiadásában megjelent kutatásban a szakértők Philippe Goldin vezetésével szociális szorongásos zavarral diagnosztizált betegeket vetettek alá 16 pszichoterápiás foglalkozásnak négy hónap leforgása alatt. A résztvevőknek olyan módszereket tanítottak, amelyekkel kezelhetnek bizonyos negatív érzelmeket.

A kísérletben a betegekben funkcionális MR-vizsgálattal figyelték meg az agyi válaszokat, miközben önmagukkal kapcsolatos negatív elképzeléseikre reagáltak, és megpróbálták átalakítani. A képalkotó vizsgálat alatt a résztvevők olyan önéletrajzi szociális helyzetekről olvastak, amelyekbe helyzetspecifikus elképzeléseket ágyaztak be, amivel a reaktivitást és az újraértékelést tették próbára. A betegek minden egyes negatív önhit felmerülése után értékelték saját érzéseiket. Goldin szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy a tanácsadás hatékonyan megváltoztatja az agy viselkedését, ami segít a betegeknek abban, hogy gyorsabban reagáljanak és átalakítsák a negatív érzelmeket. A kognitív viselkedésterápia hatékonyságának bizonyítása sok betegnek reményt adhat arra, hogy a gyógyszereken kívül is létezik hatékony és tartós kezelés.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/mr-szorongas