Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Élő hal, előre fűszerezve

A Saskatchewani Egyetem (Kanada) munkatársai azon munkálkodnak, miként lehet feljavítani a tenyésztett halak telítetlen zsírsav-tartalmát.

Régóta ismert a telítetlen omega-3 zsírsavak egészségre előnyös hatása. Az ilyen zsírok legkézenfekvőbb forrásai a tengeri halak és más tengeri étkek. Az állattartás legdinamikusabban fejlődő ága a haltenyésztés, azonban a túlnépesedéssel párhuzamosan, mint minden élelmiszer, ennek ára is egyre nő. Ezért az iparág egyre olcsóbb alternatívákat keres ahhoz, hogy megfelelő minőségű halolajhoz lehessen jutni.

A Canadian Journal of Animal Science oldalain bemutatott stratégia arra irányult, hogy miként lehetne növelni a szivárványos pisztráng telítetlen zsírsavtartalmát. A kutatók a növényi olaj alapú étrendet korianderolajjal egészítették ki, így serkentve azt a kémiai folyamatot, amit az előalakot jelentő alfa-linolénsav telítetlen zsírsavvá alakulásához vezet. Ezt követően a halakból készült filé nagyobb mennyiségben tartalmazta a legfontosabb zsírsavakat, ráadásul azt is sikerült igazolni, hogy a beavatkozás nem jár káros hatással. Dr. Murray Drew és munkatársainak felfedezése vélhetően nagy hatással lesz a haltenyésztés gyakorlatára. A Saskatchewani Egyetem (Kanada) munkatársai azon munkálkodnak, miként lehet feljavítani a tenyésztett halak telítetlen zsírsav-tartalmát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/halolaj-koriander