Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A gyermekkori mandulaeltávolítás hatása

A gyerekek esetében az alvási apnoé hátterében legtöbbször bedagadt mandulák vagy orrpolipok állnak, melyek eltávolítása után ugyan nem javul a gyerekek figyelme, emlékezete vagy tanulási képessége, ám az alvásukra, a viselkedésükre, és egész életminőségükre mégis pozitív hatással van a műtét.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az alvási apnoé, vagyis az alvás közbeni légzéskimaradás számos mentális problémával, például figyelemzavarral vagy hiperaktivitással járhat együtt, mivel ilyen esetben a gyerekek a folytonos légzési nehézségek miatt nem igazán képesek kipihenni magukat éjszaka. Amint arról dr. Susan Redline, a Harvard Egyetem Orvosi Karának professzora beszámolt, a mandula- vagy polipeltávolító műtétek után nagymértékű javulás állt be a gyerekek alvásminőségében, ami hétköznapi viselkedésükre is pozitív hatással volt.

A szakemberek 464 öt és hét év közötti alvási apnoéval küzdő gyereket követtek nyomon, akik egy részénél műtéti beavatkozással eltávolították a megdagadt mandulát vagy az orrpolipot, másik részüknél pedig műtét nélküli kezelést alkalmaztak. A vizsgált gyerekek fele egyébként enyhén vagy jelentősen elhízott volt, körükben gyakrabban is fordul elő az alvás közbeni légzés kimaradás. A szakemberek egy teszt segítségével vizsgálták, vajon a műtét hatására javult-e a gyerekek tanulási képessége és emlékezete, ám az eredmények azt mutatták, hogy ilyen irányú pozitív hatással nem jártak az operációk, ugyanakkor a viselkedés, a napközbeli álmosság, és az életminőség terén jelentős javulás volt kimutatható, amit a szülők és a tanárok tapasztalatai egyaránt megerősítettek. A fentiek fényében a szakemberek úgy vélik, ha az orrpolip vagy a megdagadt mandulák alvási apnoét okoznak, érdemes a műtétet választani.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/mandula-eltavolitas-apnoe