Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Kábítószerszonda a közutakon?

A legújabb kutatás újabb lépéssel hozta közelebb a valósághoz a marihuána, kokain és más illegális drogok kimutatására szolgáló közúti leheletvizsgálat kifejlesztését.

Svéd kutatók a Journal of Breath Research legutóbbi számában publikált tanulmányukban arról számoltak be, hogy egy kereskedelmi forgalomban kapható leheletteszt felhasználásával 12 anyagot tudtak kimutatni legalább 40 olyan alany leheletmintájában, akik az előző 24 órában kábítószert fogyasztottak, és ezt követően kerültek elvonóra. A kísérletben első alkalommal sikerült kimutatni az alprazolamot (a Xanax és más szorongásoldó gyógyszerek hatóanyagát) és a benzoil-ekgonint (a kokain melléktermékét) a kilégzett leheletben. Az eredmények azokat a korábbi kutatásokat is megerősítették, melyek szerint a metadon, az amfetamin, a metamfetamin, a kokain, a morfium, a 6-acetilmorfin, a tetrahidrokannabinol (THC, a marihuána hatóanyaga), a buprenorfin (egy szintetikus narkotikum), a diazepam (a legnépszerűbb nyugtató) és az oxazepam (szedatívum) szintén kimutatható a leheletből.

„Figyelembe véve, hogy a mintákat 24 órával a drogok fogyasztása után vettük, meglepődve tapasztaltuk, milyen nagymértékben kimutatható az anyagok többsége” – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Olof Beck, a stockholmi Karolinska Intézet professzora. „Amennyiben a rendőr azt gyanítja, hogy a vezető kábítószer hatása alatt van, a vérvizsgálat mellett leheletvizsgálatot is végeztethet a rendőrőrsön.” Jelenleg a vér, vizelet és nyálvizsgálat a leggyakoribb módja az illegális drogok kimutatásának rendőri intézkedések során. A leheletteszt azonban egyszerűbb, kevésbé invazív és könnyebben alkalmazható lehet a legtöbb helyszínen, például közúti ellenőrzések során.

A kilégzett levegő olyan mikro-részecskéket tartalmaz, amelyek a légutak nyálkahártyájából felvett bizonyos anyagokat hordoznak. A svéd kutatók kísérletükben egy SensAbues nevű eszközt használtak, amely egy fúvócsőből és egy mikro-részecske szűrőből áll. Amikor valaki belefúj a fúvócsőbe, a nyál és a nagyméretű részecskék elkülönülnek a mérni kívánt mikro-részecskéktől. A mikro-részecskéket egy szűrő fogja fel, amit légmentesen elzárva el lehet raktározni addig, amíg laboratóriumban el nem végzik a folyadékkromatográfiás és a tömegspektrometriás vizsgálatokat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szonda-drog