Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Tippek az egészséges, tartós fogyáshoz

Sokan nem szívesen állnak tükör elé, már egy-egy új ruha megvásárlásában sem telik örömük, annyira elégedetlenek külsejükkel, az évek alatt felrakódott zsírpárnáikkal. A hiúsági kérdéseknél azonban sokkal fontosabb szempont, hogy már néhány kiló súlyfelesleg leadásával is érezhetően frissebbé, egészségesebbé válnának, szívük, érrendszerük, mozgásszerveik, anyagcseréjük szinte megújulhatna. Néhány hasznos tippet gyűjtöttünk össze, hogyan érhetik el!

Tudja, hogy miért teszi! Minden elhatározást megszilárdít a tudatosság, ezért ajánlatos először fejben „lejátszani”, mire is vállalkozik és miért. Karcsúbb, divatosabb, izmosabb szeretne lenni? Vagy az zavarja, hogy egyre rosszabbul bírja a lépcsőjárást, kifullad már akkor is, ha csak a buszmegállóig kell sietnie? Esetleg az orvosa figyelmeztette, hogy az elhízás többféle betegség melegágya? Bármi is az ok, vegye komolyan, gondolja végig, milyen szokások, beidegződések vezettek idáig, mit kell másként tennie ezentúl!

Tűzzön ki elérhető célt!

Határozza el, mit szeretne elérni, és legyen ez a cél egyénre szabott, ésszerű, teljesíthető. A látványos fogyás helyett törekedjen a tartós, maradandó testsúlykorrekcióra. A szakemberek általában heti fél, legfeljebb egy kiló fogyást tartanak ideálisnak, az ennél több súlycsökkenést ígérő „csodadiétáktól”, böjtkúráktól tanácsosabb óvakodni! A lassú, kitartó diéta több mint fogyókúra: esély a valódi, fenntartható, teljes életmódváltásra, időt ad arra, hogy beidegződéssé váljon az egészségesebb étrend, a modern konyhatechnika, a kímélő receptek, a napirendbe beiktatott mozgás, a stresszkerülő módszerek.

Többen könnyebb!

Ha csak lehet, keressen partnert az életreformhoz! Legjobb, ha a családtagjaival közösen alakítják ki az új, mindannyiuk számára egészségesebb szokásokat, de egy barát vagy barátnő, munkatárs, szomszéd is nagyon sokat segíthet. Eredményesebb a diéta és stabilabb az életmódváltás, ha van kivel megosztani a sikereket, megbeszélni az esetleges átmeneti kudarcokat, ha van, aki erőt ad, türelemre int, akivel ötleteket, recepteket cserélni, sétálni, kocogni is lehet.

Gondoljon a sikerre!

Ne érezze közhelynek azt a bizonyos pozitív gondolkodást: tudományos tapasztalat, hogy a fogyókúra is az „agyban dől el”. A legjobb inspiráció, ha elképzeli, „megengedi magának” a siker lehetőségét. Igen, meg tudja Ön is tenni! Vegye elő azt a fürdőruhát, ami a legjobban állt Önnek, és amit idén nyáron újra fel szeretne venni. Tegye ki jól látható helyre (akár a hűtő ajtajára is lehet) azt a fényképét, amin az elérni kívánt formában látja magát! Lássa magát csinosnak és egészségesnek! A sikeres súlycsökkentésnek ugyanis a divatos külsőnél sokkal hasznosabb következményei is lesznek: normalizálódik a vérnyomása, a vércukorszintje, enyhülnek térd- és lábpanaszai, nő az életkedve, és nemcsak vonzóbb, hanem szexisebb is lesz!

Cserélje le a bevásárlólistáját!

A sikeres súlycsökkentéshez, az egészséges étrendhez nem kell minden kedvenc ételéről teljesen lemondania, viszont át kell gondolni a felhasznált alapanyagok arányát, mennyiségét, az étkezések idejét, a táplálkozási szokásait. Bármilyen diétás módszert választ is, önmagában fogyáshoz vezethet, ha a megszokott kalóriabevitelt 10-20 százalékkal csökkenti, és inkább gyakrabban, de kevesebbet eszik. Ha a szénhidrátbevitelt a cukor és a liszt, a kenyérfélék, a péksütemények elhagyásával csökkenti, több rostos zöldségfélét, gyümölcsöt fogyaszt, az állati eredetű zsírok helyett pedig növényi olajokat használ, már sokat tett az egészségéért. Az sem mindegy, mit iszik: az energiaitalokat, cukros üdítőket, szörpöket, alkoholos italokat jobb lenne elfelejteni, olyan sok (felesleges) kalóriát tartalmaznak. Helyette ásványvíz, zöld tea, gyümölcslé ajánlható.

Segítse anyagcseréjét!

A modern táplálkozástudomány a természetes alapú táplálék-kiegészítők egész sorát állította csatasorba a méregtelenítés, zsírégetés,a hatékonyabb anyagcsere támogatására. Keresse a céljainak legmegfelelőbbet, és ezzel is segítse szervezetét mihamarabb megszabadulni a feleslegesen tartalékolt zsírtól, méreganyagoktól!

Éljen nagyobb fordulatszámon!

A hízás oka egyszerű: a modern ember többet eszik, és kevesebbet mozog, mint elődei tették. A legjobban kialakított diéta és táplálkozási reform is csak akkor lehet tartósan eredményes, ha nemcsak a bevitelt csökkenti, hanem az energiafelhasználás másik oldalán is változtat a szokásain: aktivitással, mozgással fokozza az energia felhasználást is. Nem kell feltétlenül méregdrága edzőtermi vagy uszodabérletekre gondolni! Elegendő fokozatosan növelni napi teendői során a gyalog megtett utak hosszát, rendszeresen beiktatni egy-egy órás sétát, kirándulást, pár perces reggeli szobai tornát, légzőgyakorlatot. Egy jó sétapartner, vagy legalább egy kutya, illetve ha van kert, az abban adódó munkák nagyon sokat segíthetnek!

Aludjon rendszeresen!

Nem is gondolná, hogy milyen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás – az anyagcsere kiegyensúlyozottabb, még a fogyókúra is eredményesebb, ha ebben is sikerül rendszerességet kialakítania az életében. Próbáljon minden nap ugyanabban az időben nyugovóra térni, és naponta legalább hét órát aludni. A könnyebb vacsora, a mozgás ebben is jó hatású, szükség esetén pedig relaxáló technikákat (jóga, taj-csi, agykontroll), esetleg nyugtató, stresszoldó gyógyteát is érdemes kipróbálni.

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/fogyokura-tippek