Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Baktériumok védenek baktériumok ellen

A világ népességének fele fertőzött a Helicobacter pylori nevű gyomorbaktériummal, de a fertőzöttek csupán 10 százalékában okoz megbetegedést. A Santa Cruz-i Kalifornia Egyetem kutatása szerint a gyomorban élő többi baktérium lehet a kulcsa annak, hogy a H. pylori okoz vagy nem okoz betegséget.

„Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a gyomor viszonylag steril környezet, pedig valójában rengeteg mikroba él benne” – magyarázta az Infection and Immunity szaklapban megjelent kutatás vezetője, Karen Ottemann. Az egyetem kutatói éppen a H. pylori fertőzést vizsgálták egerekben, amikor észrevették, hogy a két különböző beszállítótól származó kísérleti egerek másképp reagálnak a fertőzésre, annak ellenére, hogy ugyanabból az egértörzsből származtak, vagyis genetikailag azonosak voltak. Az egerek gyomrában lévő baktériumok (vagyis a gyomor mikroflórájának) vizsgálata eltérést mutatott a különböző beszállítóktól származó egerek között. Ezután antibiotikummal megváltoztatták az ugyanattól a beszállítótól származó egerek gyomor mikroflóráját, és ekkor is tapasztaltak változásokat a H. pylori fertőzésre adott válaszban.

v„Kiderült, hogy az előzőleg, a H. pylori az egérbe jutása előtt meglévő mikroflóra megváltoztatja az egér fertőzésre adott reakcióját” – számolt be Ottemann. Az eredmények az emberi fertőzés kezelésére is hatással lehetnek, mivel ugyanazok a baktériumtípusok vannak jelen az egerek és az emberek gyomrában is. A H. pylori fertőzés fekélyt és gyomordaganatot is okozhat, de a fertőzött emberek többségében nem okoz semmilyen megbetegedést. Ráadásul arra utaló bizonyítékok is vannak, hogy a H. pylori fertőzés védelmet nyújthat néhány betegség, például a nyelőcsődaganat és az asztma ellen. Éppen ezért csak akkor kezelnek valakit a fertőzés ellen, ha tüneteket mutat. A gyomor mikroflórájának alaposabb megismerése révén lehetővé válhatna annak előre jelzése, hogy az adott személyben van-e esélye megbetegedés kialakulásának, és kell-e kezelni a H. pylori fertőzés ellen.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/bakteriumok_helio_ellen