Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mezítlábas futócipők

Az egyre népszerűbb úgynevezett mezítlábas, ötujjas futócipők a hirdetések szerint lecsökkentik a hátfájást és az egyéb sérülések kockázatát, azonban a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a futók csak fokozatosan, lassabban szokjanak át a hagyományos futócipőkről.

Az amerikai Brigham Young Egyetem kutatói megállapították, hogy azok a futók, akik egyik napról a másikra, mindenféle átmenet nélkül váltottak a hagyományos futócipőről az újfajta mezítlábas cipőkre, nagyobb valószínűséggel szenvedtek csontsérüléseket, vagy akár töréseket is a lábukon. Ráadásul a nők különösen veszélyeztetettnek számítanak ebből a szempontból, tették hozzá a kutatók. Az értékesítési statisztikák azt mutatják, hogy a minimalista, mezítlábas futócipők egyre népszerűbbek a sportolók körében, ami nem kevesebb, mint 15 százalékos részesedést jelent a teljes futócipőpiacon. Az újfajta trend hívei azt állítják, hogy a mezítlábas cipő olyan módon idomul a lábfejhez és a talphoz, hogy teljesen természetessé válik a mozgás, mintha csak mezítláb lennénk. Ezek a cipők csak minimális védelmet biztosítanak az úton szétszórt üvegcserepek vagy éles kavicsok ellen.

„Az átállás a hagyományos futócipőkről a mezítlábas cipőkre határozott stresszt és sérülésveszélyt jelent a csontokra nézve, éppen ezért rendkívül fontos, hogy csak fokozatosan, átmenetet képezve szokjunk át a hagyományos cipőről az újra” - figyelmeztetett Sarah Ridge, a Brigham Young Egyetem sporttudomány docense, a tanulmány szerzője. A kutatás során Ridge és kutatótársai 10 héten keresztül figyelték meg 36 tapasztalt futó átállását a mezítlábas futócipőkre. A megfigyelés elején a résztvevők lábfejeiről MRI felvételeket készítettek, majd egyik felük továbbra is hagyományos cipőt hordott futás közben, másik felük pedig fokozatosan átállt a mezítlábas futócipőre. Egy hét elteltével mindkét csoport napi futásadagját megnövelték néhány mérfölddel. A 10 hetes periódus végén újra MRI felvételeket készítettek a résztvevők lábairól, melyből kiderült, hogy a mezítlábas cipőt használó csoport tagjai jóval több sérülést és gyulladást szenvedtek. „A csontsérülés akkor következik be, ha a becsapódás túl gyorsan és túl erősen történik. Mindenkinek azt ajánljuk, hogy hagyjon legalább 10 hétnyi időt a fokozatos átállásra, és az átálllás időszakában fusson a szokottnál egy kicsit rövidebb távokat” - tanácsolja Ridge.  Sarah Ridge tanulmánya a Medicine & Science in Sports & Exercise című szakfolyóirat legutóbbi számában jelent meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/mezitlabas