Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Rákkeltő anyagok a hajfestékekben?

Friss kutatási eredmények szerint az otthoni és professzionális használatra szánt hajfestékekben egyaránt találhatóak olyan nitrogénvegyületek, pontosabban másodlagos aminok, amelyek dohányfüsttel és levegőszennyező gázokkal keveredve rákkeltő anyaggá válnak.

Mivel Nagy-Britanniában a nők harmada és a férfiak tizede festeti rendszeresen a haját, a kutatók szerint mindenképpen szükséges a veszély számszerűsítése – ám a kozmetikai ipar tagadja a vádakat. A figyelmeztető tudományos munkát a leedsi székhelyű Green Chemicals vállalat tette közzé, már meglévő információkat használva az összefüggések feltárásához. A hajszínezők másodlagos aminjai környezeti hatásra ugyanis rendkívül mérgező N-nitrozaminná alakulnak. Utóbbi anyag használata egyébként tiltott a szépségiparban, de azon vegyületeké nem, amelyekből különböző reakciók folytán létrejöhet.

A hajfestékeket korábban több rákfajtával is összefüggésbe hozták, köztük a mell-, a húgyhólyag-, a petefészek- és az agytumorral, illetve a leukémiával is. Az is egészségügyi aggályt jelent, hogy egyre több ember allergiás az összetevőikre, esetenként halálos következményekkel. David Lewis professzor, a szerzők egyike úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nem tudható biztosan, hogy a felhasznált hajfestékekből mennyi N-nitrozamin termelődött, valamint hogy ez pontosan milyen veszélyt jelent, ugyanakkor az anyag vitathatatlanul kockázatos. „A fogyasztók biztonsága érdekében független vizsgálatra van szükség az összetevőket illetően” – mondta Lewis professzor.

Az „ultrabiztonságos” hajfestékeket piacra dobni készülő Green Chemicals szóvivője elmondta, hogy a korábbi tanulmányok ellenére a szakemberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni a termékek veszélyeit. A gyártók eközben ragaszkodnak hozzá, hogy a kémiai reakció révén létrejövő rákkeltő anyagról eddig is tudtak. Dr. Emma Meredit, a Kozmetikum-, Piperecikk- és Parfüm Társaság munkatársának nyilatkozata alapján a törvény tiltja a másodlagos amin tartalmú szerek forgalmazását – ezek azok az anyagok, amelyekből később létrejöhet az N-nitrozamin. George Hammer, a világ legnagyobb szépségszalonjának tulajdonosa hozzátette: a vegyipari cégeknek érdekük fűződik az információk rejtegetéséhez. A figyelmeztetés a Materials című szakfolyóiratban jelent meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/hajfestekek_rak