Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Növelhetik a prosztatarák esélyét az olajban sült ételek

A legújabb kutatás szerint a sült burgonyához vagy a sült csirkéhez hasonló, olajban sült élelmiszerek rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a prosztatarák megnövekedett kockázatával.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a magas hőt használó sütési módszerek, például a grillezés, megnövelhetik a prosztatarák kockázatát. Most először vizsgálták azonban azt, hogyan befolyásolja ezt a kockázatot az olajban sült élelmiszerek rendszeres fogyasztása. A The Prostate internetes kiadásában megjelent kutatás során a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai Janet Stanford vezetésével 1500, prosztatadaganattal diagnosztizált és ugyanennyi egészséges férfi adatait elemezték. A 35 és 74 év közötti alanyok részletesen beszámoltak étkezési szokásaikról.

Az eredmények azt mutatták, hogy azokban a férfiakban, akik hetente legalább egyszer fogyasztanak sült burgonyát, sült csirkét, sült halat vagy fánkot, 30-37 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki prosztatarák, mint azokban, akik ilyen ételeket havonta egynél is kevesebbszer fogyasztanak. Az is kiderült, hogy az olajban sült ételeket hetente legalább egyszer fogyasztó férfiakban valamivel nagyobb az agresszívabb prosztatarák kialakulásának esélye. Bár a kutatás nem bizonyít ok-okozati összefüggést az olajban sült ételek rendszeres fogyasztása és a prosztatarák kockázata között, az eredmények összefüggésre utalnak. A kutatás vezetője hozzátette, az összefüggés a jelek szerint a fogyasztás legmagasabb szintjére, vagyis a legalább heti egyszeri fogyasztásra korlátozódik, ami azt jelzi, hogy az olajban sült ételek rendszeres fogyasztása a prosztatarák megnövekedett kockázatával járhat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/prosztata_olajsult