Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mindent egyszerre? Képes a figyelmét megosztani?

A legtöbb ember meg van róla győződve, hogy tökéletesen képes egyszerre több dolgot is elvégezni, ám a Utah Egyetem kutatói egy nemrégiben megjelent tanulmányban arra mutattak rá, hogy pont azok alkalmasak erre a tevékenységre legkevésbé, akik a legtöbbször élnek vele.

Amint azt a tanulmányt készítő David Sanbonmatsu pszichológiaprofesszor kifejtette, többnyire például éppen azok az emberek telefonálnak vezetés közben, akik a legkevésbé tudnak egyszerre több dologra figyelni, mivel ők maguk ennek épp az ellenkezőjéről vannak meggyőződve. A PLOS ONE című online lapban megjelent vizsgálat során Sanbonmatsu professzor és munkatársa, David Strayer professzor 310 egyetemi hallgatóval végeztetett el egy tesztet, mellyel azt mérték, ki milyen mértékben képes egyszerre több dologra is odafigyelni. A vizsgálatban résztvevő 176 nőt és 134 férfit több módon is tesztelték, többek között egyszerű matematikai műveletekről kellett eldönteniük, hogy igazak, vagy hamisak, ám a műveletek között betűket is elhelyeztek, melyeket közben meg kellett jegyezniük. Az alanyokat arról is megkérdezték, milyen gyakran telefonálnak vezetés közben, milyen médiát milyen rendszerességgel használnak, illetve saját véleményüket is kikérték atekintetben, hogy vajon mennyire képesek több dologra koncentrálni egyszerre. Egy másik kérdőív segítségével azt is felmérték, ki mennyire impulzív, illetve mennyire szereti a feltűnést és a szenzációt.

A vizsgálatban résztvevők 70 százaléka gondolta úgy, hogy átlag feletti képessége van arra nézve, hogy egyszerre több dolgot is elvégezzen, vagy több dologra is odafigyeljen, pedig a valóság egyáltalán nem ez, sőt az eredményekből arra is fény derült, hogy legtöbbször pont nem azok végeznek sok dolgot egyszerre, akik erre a leginkább képesek lennének. A személyiségtesztek alapján az is kimutatható volt, hogy leginkább azokra volt jellemző a többféle dolog együttes végzése, akik impulzívabbak voltak és keresték az izgalmat, ugyanakkor egy kivétel volt ezen a téren, a vezetés közbeni mobilozás, ami azt sugallja, hogy ez a tevékenység többnyire tudatosan, előre eltervezetten történik, nem hirtelen ötlettől vezérelve.

A vizsgálatok végeztével a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy nem azokra jellemző a többféle dolog egyszerre végzése, akiknek erre különös tehetségük van, hanem azokra, akik képtelenek egyszerre egy dologra koncentrálni, és kizárni maguk körül a zavaró körülményeket.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/figyelem-megosztas