Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A pénztárcánkat féltjük, az egészségünket nem?

Jobban féltjük az influenzától a pénztárcánkat, mint az egészségünket – többek között ez derült ki a KutatóCentrum évente elvégzett kutatásából.

A magyarok legnagyobb része az influenza anyagi vonzataitól fél leginkább, és több mint 50%-uk 10 ezer forint feletti kiadással számol egy ilyen megbetegedés következtében, mely a megelőző védőoltás árának több mint háromszorosa. A KutatóCentrum éves rendszerességgel szondázza a magyar közvéleményt az influenza várható következményeivel kapcsolatban és az idei adatokból kiderült, hogy még mindig a betegségek anyagi vonzataitól tartunk leginkább. A kiadásokhoz sorolhatjuk a megelőzésre és gyógyításra szánt összegeket (vitamindús ételek, gyógyszerek, stb.) valamint a betegség okozta bevétel kieséseket is (elmaradó munkabér). A megkérdezettek egyötöde – különösen az alacsonyabban képzettek­ - pedig még a munkahelyük elvesztését is reális veszélynek tartják.

A fiatalok leginkább a betegséggel kapcsolatos magas kiadások miatt aggódnak, hiszen a 18-29 éves válaszadók háromnegyede gondolja úgy, hogy az influenza kezelése költséges, míg az ennél idősebbek csak 66 százalékban értenek egyet ezzel az állítással. Érdekes módon a költségek megbecsülését is nagyban befolyásolja az életkor, míg a válaszadó neme, iskolázottsága és lakhelye szinte egyáltalán nem. Bár úgy tűnik, hogy az emberek tisztában vannak az influenza költségeivel és hatásaival, mégis kevesen tervezik a védőoltás felvételét, holott ez a legköltséghatékonyabb védekezési módszer. Ez bizonyára azokból a tévhitekből fakad, hogy sokan úgy vélik, vitaminokkal és egészséges táplálkozással is megelőzhető az influenza. Az influenza ellen azonban leghatékonyabban és a legtakarékosabb módon védőoltással lehet védekezni!

A kutatásban hat értékhatár közül kellett választaniuk a megkérdezetteknek azzal kapcsolatban, hogy mennyire becsülik a gyógyulás költségeit, ide értve a kieső bevételeket is. A válaszadók fele, szinte minden demográfiai adattól függetlenül a 10 ezer forint feletti kategóriát tartja reálisnak, de háromnegyedük 5 ezer forint felettire taksálja a végösszeget. A kutatás egyik kérdésében azt firtatta, hogy milyen hatást gyakorolhat az influenzás megbetegedés a válaszadó életére. Az anyagi következmények, valamint a munkaviszony esetleges megszűnése mellett sokan aggódnak a családi, baráti rendezvények elmaradása és a hozzájuk közel állók megbetegedése miatt is. Összességében a válaszadók fele (49 százalék) tart tőle, hogy betegségét rokonaira, barátaira is átragaszthatja és ebben a tekintetben a nemek között nincsen jelentős különbség.

Összességében megállapítható, hogy a magyar emberek jobban tartanak az influenza anyagi helyzetükre gyakorolt hatásától, mint egészségügyi kockázataitól, ami valószínűleg annak a következménye, hogy ma is sokan keverik az influenzát és a megfázást. Úgy gondolják, hogy az immunrendszer megerősítése vitaminokkal és egészséges táplálkozással mindkét betegség megelőzéséhez elegendő, holott ez komoly tévedés. A megfázás csak kellemetlenséget okoz, azonban az influenza szövődményei akár halálosak is lehetnek és a betegség megelőzésének egyetlen hatásos módja a védőoltás időben történő felvétele.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/influenza_ara