Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Az éjszakai műszak növeli a rák kockázatát

Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy az éjszaka dolgozó férfiakban csaknem háromszor magasabb a prosztatadaganat kialakulásának kockázata, mint azokban, akik nappali műszakban dolgoznak.

Ezek a férfiak emellett a bél-, a húgyhólyag- és a tüdődaganatok jelentősen magasabb kockázatának is ki vannak téve. A kanadai kutatáson alapuló eredmények elsőként tárják fel teljes egészében az éjszakai munkavégzés a férfiak egészségére gyakorolt káros hatásait. Korábbi kutatások is utaltak a rákkal való összefüggésre, ezek azonban főként az emlőrák gyakoriságának növekedésére összpontosítottak a nők, elsősorban ápolónők körében.

A Québeci Egyetem legújabb kutatása azonban azt mutatja, hogy a férfiak esetében is ugyanez a hatás érvényesül, ráadásul ez a hatás számos daganattípus esetében megfigyelhető. Az éjszakai műszak a szakértők szerint a melatonintermelés elfojtása révén okoz károkat az emberi szervezetben. Az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó hormont a tobozmirigy termeli az agyban. Sötétben a melatonin termelődése fokozódik, hogy segítse a mélyalvást. A termelődés általában az éjszaka sötét óráiban tetőzik. A kutatók úgy vélik, hogy az éjszakai fénybehatás zavart okoz a melatonin-termelődésben, ez pedig olyan láncreakciót indít el a szervezetben, amely elősegítheti a daganatok kifejlődését.

Az American Journal of Epidemiology legutóbbi számában megjelent kutatásban 3137 különféle daganattal diagnosztizált férfit vizsgáltak. Az elemzés részeként azt is figyelembe vették, hányan dolgoztak rendszeresen éjszakai műszakban, és az eredményeket 500 egészséges ember munkaritmusával hasonlították össze. Kiderült, hogy az éjszakai műszak közel háromszorosára növelte a prosztatarák, és kétszeresére a béldaganat kialakulásának kockázatát. Az éjszakai műszakosokra a tüdőrák 76 százalékkal, és a húgyhólyagdaganat 70 százalékkal magasabb kockázata leselkedett. A prosztata-, bél- és húgyhólyagdaganat esetében a kockázat azok esetében mutatkozott a legmagasabbnak, akik legalább tíz éve dolgoztak éjszakai műszakban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ejszakai_muszak_rak