Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Szuperhősök is alakítják a férfiak testképét

Egy új amerikai tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a férfiak szuperhősökhöz fűződő pszichológiai kötődése pozitív irányba befolyásolhatja saját testképüket.

Ariana Young, a Buffalo Egyetem doktorandusz hallgatója, Shira Gabriel, az egyetem pszichológia docense és Jordan Hollar, pszichológia szakos hallgató közös tanulmányukban arra a megállapításra jutottak, hogy ha egy férfit paraszociális, azaz egyoldalú pszichológiai kötődés fűz egy fiktív, izmoktól dagadó szuperhőshöz, akkor nem csak izmosabbnak és férfiasabbnak látja saját magát, de valóban fizikailag erősebb is lesz.

Young szerint a testünkkel való elégedetlenség és a torzult testtudat egyre gyakrabban előforduló probléma, sőt lassan korunk egyik népbetegségévé növi ki magát. - Számos korábbi tanulmány igazolta, hogy a média által sugallt férfias és izmos férfiideál káros hatással lehet a férfiak saját énképére és növelheti az elégedetlenség érzését - mondta Ariana Young. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a szuperhősök erőtől dagadó izmai is megnövelik a férfiak bizonytalanságát, és negatív testképzavart okozhatnak, de a paraszociális kötődés miatt a kutatók éppen az ellenkezőjére jutottak, tehát a szuperhősökből a férfiak a pszichológiai kötődésnek köszönhetően magabiztosságot és erős meríthetnek. A Buffalo Egyetem kutatóinak tanulmánya a Journal of Experimental Social Psychology című pszichológiai szakfolyóirat legutóbbi számában jelent meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szuperhosok-testkep