Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Fájdalmat csillapít az akupunktúra

Egy korábbi kutasokra támaszkodó friss tanulmány megerősítette, hogy az akupunktúrás kezelés valóban hatásosan képes csillapítani a krónikus fájdalmat.

Az elemzést végző Andrew Vickers, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rák Központ munkatársa kollégáival 29 korábbi tanulmányt nézett át, melyek Németországban, Spanyolországban, Svédországban, az Egyesült Államokban és Angliában készültek, összesen közel 18 000 beteg bevonásával. Amint az Vickers az Archives of Internal Medicine című lapban kifejtette, miután figyelmüket csupán a legszínvonalasabb tanulmányokra összpontosították, az eredmények teljes mértékben megbízhatónak tekinthetőek.

 

Az akupunktúra egy ősi kínai gyógymód, mely során a test bizonyos pontjait tűkkel ingerlik, és bár évente hárommillió amerikai vesz részt ilyen kezelésen, a nyugati orvoslás híveinek körében még mindig vita tárgyát képezi hatásossága. A mostani vizsgálat során a szakemberek négyféle krónikus fájdalommal kapcsolatban végeztek kutatásokat, ezek a hát- és nyakfájás, az osteoarthritis (ízületi gyulladás), a krónikus fejfájás (beleértve a migrént is), illetve a vállfájás voltak. Valamennyi esetben három különféle gyógymódot teszteltek: az akupunktúrát, a hagyományos kezelést, illetve úgynevezett álakupunktúrát, mely során szintén tűket használtak, ám nem a szükséges pontokon. Az eredmények azt mutatták, hogy a legnagyobb mértékben az akupunktúrás kezelés hatására enyhült a betegek fájdalma, méghozzá 50 százalékkal, szemben a hagyományos kezelésnél kimutatott 30, illetve az álakupunktúra esetében tapasztalt 43 százalékkal.

 

Vickers hangsúlyozta, hogy bár a vizsgálatok egyértelműen alátámasztják az akupunktúra hatékonyságát, a betegeknek minden esetben képzett szakemberhez kell fordulniuk, akihez referenciát mindenképpen megbízható forrásból keressenek. Dr. Ed Ross, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa hozzátette, hogy bármennyire is hatásos kezelési alternatív lehet az akupunktúra, fontos tudni, hogy nem mindenkinél működik. Ám mivel nem lehet tudni, mitől válik be valakinél, míg másnál nem, mindenképp érdemes kipróbálni. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy az akupunktúrás kezelések nem olcsók, és a legtöbb biztosító egyelőre még nem fedezi a költségeket.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/fajdalomcsillapito_akupunktura