Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Kik azok a dúlák?

Egyre többet hallani Magyarországon is a dúlák tevékenységéről, akik a szülő nő segítségére vannak. A dúla szó tágabb értelemben asszonytársi segítőt jelent, szülésre vonatkoztatva pedig olyan, a szülés körüli tapasztalatokkal rendelkező nőt, aki folyamatos érzelmi, lelki és informatív segítséget tud nyújtani az anyának a szülés előtt, alatt és után.

A dúlával való kapcsolat összehasonlíthatatlanul többet tud nyújtani sok más, az egészségügyben szereplő szakemberrel való kapcsolatnál. Önkéntes, választott segítőről van szó, akivel a kapcsolatfelvétel a várandósság korai szakaszában kezdődik, és a találkozások rendszerességét is az anya igénye alakítja.

Így lehet meggyógyulni a megfázásból csak gyógynövényekkel >>> [1]

Az anya és a dúla között kialakuló őszinte kapcsolat lehetőséget ad arra, hogy olyan dolgokat is kimondjanak, megkérdezzenek a leendő anyák, ami már egy védőnővel való beszélgetés során sem kerül elő könnyen, a szülészorvossal pedig egyenesen lehetetlen lenne – akár idő, akár bizalom hiányában. A személyre szabott gondozás mellett a dúla célja és feladata, hogy a szülő nőt önmagában erősítse meg, hogy biztos, alapos tudás birtokában merjen saját magára vonatkozó döntéseket hozni és érzéseit vállalni.

Szülési terv

A szülésre való felkészítés során az anyák szülési tervet készítenek maguknak, ami egyrészt lehetőséget ad arra, hogy végiggondolják a folyamatot, érzéseiket, másrészt pedig ilyenkor még fény derülhet olyan hiányzó ismeretekre, tévképzetekre, amelyeket nem késő pótolni vagy módosítani. A szülés során a dúla olyan társ, aki kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, tisztában van a fizikai történésekkel, és képes reagálni a vajúdó anya érzelmi szükségleteire. Jelenléte megnyugtatóan hat a mamára, hiszen ismerős, de a folyamatot mégis objektíven szemlélő társ, aki a szorongásait nem vetíti ki a leendő anyára, nem blokkol le váratlan események hatására.

Segítség nem csak a szülő nőnek

A dúla ugyanakkor elősegíti a vajúdó asszony, a partnere és a kórház közötti kommunikációt, ami e nélkül sokszor igen problematikus. A dúla tehermentesíti a szülésznőt is, aki sok esetben nem tud egyszerre minden szülő és vajúdó mamára egyforma intenzitással figyelni és ezzel egy időben érzelmi támogatást is nyújtani. A dúla által kísért szüléseknél a szülészorvosnak elég a szülés végén bemenni a kismamához, nincsen szükség rá mindaddig, míg a kitolási szak el nem érkezik, illetve valamilyen komplikáció nem adódik. Eközben a dúla folyamatosan figyelemmel kíséri a nő állapotát, és azonnal jelzi a szakszemélyzetnek, ha a szülés menete bármilyen irányba változik.

Fontos tudni azt is, hogy a dúla nem helyettesítheti a szülésznőt vagy az orvost, nem végez vizsgálatokat, hanem szerepe elsősorban az anya érzelmi és fizikai támogatásában, a róla való gondoskodásban rejlik. A dúla műszakváltás nélkül végig a szülő nő mellett marad. Kapcsolatuk a szüléssel sem ér véget, a dúla segít az otthoni élet beindításában és továbbra is bármikor elérhető az anya számára.

A dúlák általi szüléskísérés mindenki számára elérhető lehetőség. Választott segítőjével minden mama egyéni szerződést köt, amelyben meghatározzák a szolgáltatásért fizetendő összeget. Ez általában a dúla alkalmankénti útiköltségét és esetleges kiadásait fedezi, magának a szüléskísérésnek nincsen megállapított díja.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/themes/baba/dula.htm