A tudomány azonban csak az úgynevezett „francia paradoxon” feltűnésével kezdett komolyabban foglalkozni ezzel a kérdéssel. Felmerült a kutatókban, hogyan lehet az, hogy egy országban, ahol ennyi zsíros, nehéz ételt fogyasztanak, viszonylag ritka a szívbetegség és a magas koleszterinszint. A titok sokak szerint a vörösborfogyasztásban keresendő.
A kutatások egyértelműen bizonyították a mértékletes vörös borfogyasztás jótékony egészségügyi hatását - számolt be Janet Brill dietetikus. A szakértő szerint ha valaki mértéktartóan, naponta egy pohárral tud fogyasztani a vörös nedűből, felére csökkentheti a szívroham kialakulásának kockázatát. A vörösbor háromféleképpen segíti a szív-érrendszert: a vörös szőlőben lévő összetevők, főként a reszveratrol, fokozza a HDL (jó) koleszterin termelését. A koleszterin e jótékony típusa segít eltávolítani az érfalakra lerakódó plakkot. Emellett a szőlő ugyanezen összetevői nagyobbá is teszik a HDL koleszterin részecskéket, ami szintén hozzájárul a szívbetegség megelőzéséhez. Végül a vörösbor növeli az antioxidáns szintet, ami magát a plakk-képződést gátolja. Ráadásul a borban lévő etanol fokozza ezeknek az antioxidánsoknak az erejét. A lényeg a mértékletesség. Ez férfiak esetében legfeljebb két pohár, nők esetében egy pohár bort jelent naponta. A szakértők szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a franciák egészségesebb életéhez nemcsak a bor járul hozzá, hanem az életöröm, az egészséges konyha és az erős közösségi érzés is.