Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Hőkamera méri fel a zsírpárnákat

Nottinghami Egyetem tudósai hőkamerás felvételekkel veszik fel a küzdelmet az elhízás ellen. A hőkereső technológia ugyanis képes felmérni az emberi testen belül a kalóriaégetésben fontos szerepet játszó barna és a felesleget raktározó fehér zsírszövetek arányát és elhelyezkedését.

Michael Symonds, a Klinikai Tudományok Intézetének fejlődésélettan professzora vezette a Nottinghami Egyetemen végzett kutatást, melynek során hőképalkotási technológia alkalmazásával elsőként sikerült megállapítani, hogy mennyi barna zsír található a szervezetben, és pontosan mennyi hőt termelnek ezek a zsírszövetek. - Az emberi szervezetben található barna zsírszövet körülbelül háromszázszor több hőt termel, mint bármely más szövet. Elméletileg minél több barna zsír található egy szervezetben, annál kisebb a valószínűsége, hogy a felesleges energia fehér zsír formájában rakódjon le. „Ez a teljesen non-invazív, azaz műtéti beavatkozást nem igénylő eljárás rendkívül fontos szerepet játszhat az elhízás elleni küzdelemben.

A jövőben az üzletekben vásárolható élelmiszerek címkéjén a termogén indexet is fel lehetne tüntetni, amiből meg lehetne állapítani, hogy az adott termék növeli, vagy csökkenti a barna zsír hőtermelését, vagyis felgyorsítja, vagy éppen lelassítja kalóriák elégetését” - nyilatkozta Symonds professzor. A Nottinghami Egyetem kutatásának részleteit a Journal of Pediatrics című orvosi szakfolyóirat legutóbbi számában publikálták.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/hokamera-fogyas