Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Gyógyító erővel bír a madárfészek leves

Az ehető madárfészkek – elsősorban a fecskefészkek - világszerte a legdrágább ételei közé tartoznak, hiszen igen nehéz őket beszerezni, rendkívül munkás elkészíteni, ráadásul a hagyományos kínai orvoslás szerint, fogyasztásuk hosszú távú egészségügyi előnyökkel jár.

A többnyire levesként felszolgált madárfészkeket mostanában különféle ételek és italok adalékanyagaként is alkalmazzák, emellett kozmetikai termékek készítése során is felhasználják. A kínai Shandong Normal Egyetem kutatói a Food Research International című lapban arról számolnak be, hogy továbbra sem találják meg a választ arra, hogy vajon minek köszönhető a madárfészkek gyógyító ereje.

A fecskék többnyire mészkőbarlangokban élnek az Indiai-óceán környékén, Dél- és Délkelet-Ázsiában, Észak-Ausztráliában, valamint a Csendes-óceán szigetvilágában. A fészkeket főleg a hímek építik, oly módon, hogy azokat a barlangok függőleges falához tapasztják. Elmozdításuk igen veszélyes, és típustól függően, egy személy számára akár nyolc órán át is eltarthat tíz fészek megtisztítása.

A kínaiak nagy valószínűséggel már 1200 éve levesként fogyasztják a magas tápértékkel bíró fészkeket, melyek többek között az öregedés és a rák ellen is hatékonynak bizonyulnak, ráadásul javítják a koncentrálóképességet és a libidót. A protein mellett hatféle hormont is tartalmaznak, például tesztoszteront és ösztradiolt is, emellett még szénhidrátokat és kis mértékben lipideket is. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a fészkek bizonyos összetevői serkentik a sejtnövekedést, a szövetregenerációt, és még az influenza ellen is védelmet nyújtanak. Nem szabad azonban azt sem elhallgatni, hogy nem mindenki reagál megfelelő módon a madárfészkekre, van akinél akár anafilaxiás sokkot(az allergia legsúlyosabb tünete) is okozhat fogyasztása.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/madarfeszek-gyogyito