Az eredmények ellentmondanak a brit Élelmiszerbiztonsági Ügynökség megállapításának, mely már korábban elvetette a bioélelmiszerek egészségügyi előnyeit. A brit kormány élelmiszerellenőrzési hatósága 2009-ben kiadott egy jelentést, melyben megfogalmazták, hogy nincs eltérés a bioélelmiszerek és hagyományosan termesztett változatuk között.
Az említett kutatást végző csapat elemezte a Daniela fajtájú paradicsom kémiai összetételét. 34 különböző hasznos anyagot különítettek el mind a hagyományos, mind a bio változatból, ez sokkal több annál, mint ami a táplálék-kiegészítőkben található. Az organikus paradicsom azonban nagyobb mennyiségű polifenolt tartalmazott. A tudósok szerint a különbség adódhat a termesztés módjából.
A kutatás vezetője elmondta: „A biokertészet nem használ nitrogénes műtrágyát, így a növényeknek a saját védelmi rendszerüket kell aktiválniuk, ami emeli az antioxidánsok szintjét. „Minél több stressz éri a növényt, annál több polifenolt termel.”
A kutatók szerint több klinikai kísérlet kell ahhoz, hogy lássák, a bioparadicsom hasznosabb a szervezet számára, mint a hagyományosan termesztett zöldség. Már korábban bebizonyosodott, hogy a bio paradicsomlé és ketchup polifenoltartalma magasabb, mint az egyéb, hasonló termékeké. A paradicsomot egyébként is szuperélelmiszerként tartják számon, mert C-vitaminból is rengeteg van benne.