Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mobiltelefonnal könnyebb betartani a fogyókúrát

Jó hírrel szolgált az American Journal of Preventive Medicine című szaklap tanulmánya azok számára, akik mobiltelefonos alkalmazások segítségével szeretnének fogyni: a módszer valóban működik.

„Kutatásunk bizonyította, hogy a készüléken keresztül történő kapcsolattartás hasznos lehet azok számára, akik rendezni szeretnék a testsúlyukat” – mondta el a tudományos munka vezetője, Mindi Styn, a Pittsburghi Egyetem ápolástani és epidemiológiai kutató adjunktusa. Korábban kimutatták már, hogy a kalóriabevitel és a testmozgás önellenőrzése lehet az életmódváltás legjobb módszere. A papír alapú jegyzetek azonban unalmasak, ezért az új kutatás során arra akartak fényt deríteni, hogy az elektronikus készülékek megkönnyíthetik-e a diéta betartását.

A kísérlethez 210 túlsúlyos és elhízott felnőttet toboroztak, 27 és 43 közötti testtömeg-indexszel, akiket véletlenszerűen 3 csoportra osztottak: az egyik elektronikus naplót vezetett, a másik naponta kapott telefonon üzeneteket, a harmadik pedig papírra vetette eredményeit. Mindegyikük részt vett csoportos tanácsadáson is.

24 hónap elteltével a jegyzeteiket legalább 60 százalékban használók (mindegy, hogy elektronikus vagy papír formában) többet fogytak, mint azok, akik csak 30 százalékban teljesítettek. Az elektronikus jegyzeteket használók közül azonban többen tartottak ki, és átlagosan 2,3 százaléknyit fogytak.

Lawrence Cheskin, a Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi Kar súlymenedzsment központjának igazgatója támogatja az önellenőrzést segítő eszközök használatát a fogyókúra során, mivel ez javít a sikerrátán. „Sokat jelenthetnek az olyan programok, melyek emlékeztetik az embert arra, hogy mibe vágott bele.”

Habár a kutatók nagyobb fogyásra számítottak, az átlagos eredmény mindhárom csoportban hasonlóan alakult. Styn szerint a szoftver nem volt annyira felhasználóbarát, mint a jelenleg elérhetők, így lehet, hogy egyeseknek elment tőle a kedve menet közben.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/mobiltelefon-fogyas