Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Tovább élhet, aki rendszeresen kávézik

Az amerikai Országos Rákkutató Intézet legújabb kutatása megállapította, hogy azok az idősebb felnőttek, akik naponta legalább három csésze kávét isznak, 10 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg a gyakori halálokok következtében.

Az eredmény azokra az 50 és 71 év közötti felnőttekre vonatkozik, akik koffeines vagy koffeinmentes kávét isznak. A kávéivás a szív-érrendszeri megbetegedések, a légzőszervi megbetegedések, a stroke, a diabétesz, a fertőzés, a sérülés és baleset okozta halálozás kockázatának csökkenésével áll összefüggésben. Ugyanakkor az összefüggés pontos oka nem ismert, és az eredmények nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést.

A kutatás során körülbelül 400 ezer férfit és nők vizsgáltak 1995-96-ban. Az alanyokat megkérdezték kávéfogyasztási szokásaikról, majd 2008-ig, illetve halálukig nyomon követték őket. Az eredmények azt mutatták, hogy már napi egyetlen csésze kávé is a halálozás csökkent kockázatával áll összefüggésben, különösen a napjainkban gyakori halálokok esetén. Az egyetlen kivétel a rák okozta halálozás: a nőknél ezt a kávéivás egyáltalán nem csökkentette, és a férfiaknál is csak jelentéktelen hatása volt.

A New England Journal of Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Neal Freedman hozzátette, hogy a védőhatás a napi egynél több kávét fogyasztókban volt a legnagyobb. A kutató szerint a továbbiakban a kávé különböző összetevőit kell vizsgálni. Az ital ugyanis a koffeinen kívül ezer különféle összetevőt és antioxidánst tartalmaz, melyek némelyike jótékony hatású lehet, mások nem.

Freedman azt is hangsúlyozta, hogy mivel a kávéfogyasztás számos különféle viselkedéssel is összefüggésben áll, nem lehet tudni, pontosan milyen más tényező befolyásolhatja a kimutatott összefüggés. A kávéfogyasztók például gyakran dohányoznak, és a kutatók eleinte azt tapasztalták, hogy a kávéivókra a halálozás magasabb kockázata leselkedik. Az ellenkező összefüggést csak akkor mutatták ki, amikor levonták az egyenletből a dohányzást.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/kave-halalozas