Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Kakukkfű, a harctéri fertőtlenítőszer

A kerti kakukkfű pompás illata és íze miatt széles körben használt fűszernövény. Gyógyászati alkalmazása is hosszú múltra tekinthet vissza. Régen a fertőző betegségek egyik legfontosabb háziszere volt, de sokoldalúságát a hűléses betegségek kezelésében és megelőzésében ma is értékeli az orvostudomány.

A kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) az egyik legősibb gyógynövény. A latin thymus szó valószínűleg a balzsamozó növényt jelentő óegyiptomi tham vagy thm szóból ered. Erős illata és kitűnő fertőtlenítő hatása miatt az egyiptomiak ugyanis balzsamozásra használták olaját. Az ókori görögöknél a vitézséget, bátorságot jelképezte, háborúba készülő férjük ruhájára kakukkfüvet hímeztek az asszonyok.

A gyógyfüvek ismerői évszázadokon át alkalmazták megfázások, köhögések, torokfájások és egyéb légúti megbetegedések kezelésére, valamint emésztés serkentésére és a bélférgek kiirtására. Elterjedt fertőzések elleni gyógyszer, gyakorlatilag széles körben használt antibiotikum volt. Járványok idején ezért a lehető legtöbbet fogyasztották belőle, de testbedörzsölésre és füstölésre is használták.

Hatóanyagai

A világ minden táján szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvekben. 1719-ben Neumann Caspar fedezte fel Illóolajának fő hatóanyagát, a timolt, a baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését gátló anyagot. (A hindu népi orvoslás féregűző szere a kakukkfű.) A timol népszerű fertőtlenítőszer volt egészen az első világháborúig, ami alapvető "kakukkfűválságot" okozott. A világ kakukkfűolajának a zömét ugyanis Németországban állították elő, így amikor Anglia és Franciaország hadat üzent a németeknek, a harctéri fertőtlenítőszer rendkívüli hiányával is szembe kellett néznie. Hatóanyagai között találunk még karvakolt, ami szintén fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatású vegyület, valamint keserűanyagokat és cserzőanyagot.

Fertőtlenítő tulajdonságán kívül a kakukkfű nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Köhögési ingercsillapító és görcsoldó hatása még a szamárköhögés estében is elfogadott volt. Alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelődése, ezért a növény fürdő és inhalálás formájában különösen hatékony.

Teája

Tea készítéséhez egy csésze forró vízbe tegyünk két kávéskanál kakukkfüvet, hagyjuk 5 percig állni, majd szűrjük le, és a gőzét belélegezve lassan, kortyonként iszogassuk. Köhögés, torokfájás esetén a teát mézzel igyuk. A teájának még gyomornyugtató és frissítő sokak szerint hangulatjavító hatása is van.

Kakukkfűfürdő

A kakukkfű-fürdő régóta ismert terápia, amellyel a meghűlést még a kezdeti határon lehet kezelni. Hűléses megbetegedések esetében a kórokozók (vírusok, baktériumok) a betegséget csak a fertőzés után 18-48 órával robbantják ki, így a nem specifikus immunrendszer fehérvérsejtek termelődésének fokozásával ellenük indított "villámháború" csökkentheti a megbetegedés veszélyét és az egyéb panaszok jelentkezését.

A fürdő folyamán a forró víz hatására felszabaduló illóolajok részben a teljes bőrfelületen, a pórusokon keresztül szívódnak fel, másrészt a felső légutakon keresztül a tüdőbe jutva fejtik ki antibakteriális hatásukat. Enyhíti az akut náthát, köhögés, valamint bronchitis esetében nyálka- és görcsoldó hatású, de enyhíti a krupp [0] köhögéses tüneteit, valamint az asztmában szenvedő gyerekek is nagyon jól reagálnak a kakukkfűfürdőre. Rendkívüli hatékonyságát annak köszönheti, hogy a szervezet a hatóanyagokat nem csak az emésztőszerveken keresztül veszi fel, hanem az egész bőrfelülettel abszorbeálja. A kakukkfüves fürdőnek még idegerősítő hatása van és a gyulladásos bőrelváltozásokat is pozitívan befolyásolja.

A fürdőhöz két csészényi szárított kakukkfűből és két liter lobogó, forró vízből erős teát készítünk. Miután a növényt leforráztuk, tíz percig (lefedve) állni hagyjuk, leszűrjük, és fürdőkádba öntjük, majd meleg vízzel feltöltjük úgy, hogy a fürdővíz testhőmérsékletű legyen. Fürdés után ne törölközzünk meg, hanem fürdőköpenybe vagy fürdőlepedőbe burkolózva bújjunk ágyba, és nyakig takarózzunk be! A szervezetnek az utóizzadáshoz fél, ill. egy óra nyugalomra van szüksége. Ez a második fázis nagyon fontos, mert e nélkül az egész procedúra nem sokat ér.
Mivel a kakukkfű többek között vérkeringés-pezsdítő hatású, ügyelnünk kell arra is, hogy semmi esetre se aludjunk el közvetlenül a fürdő után. Fürdőt naponta csak egyszer szabad venni.

Emésztést segítő fűszer

A francia konyha klasszikus fűszere, de a világon mindenütt kedvelik. Étvágyjavító, puffadást gátló, görcsoldó és hasmenés elleni szer, jó bélfertőtlenítő, valamint bélféregűző hatása is ismert. A kakukkfű különösen ajánlott gyomor- és epebetegek számára. Nehezebb levesek és főzelékfélék pl. bab, borsó, lencse, káposzta, karalábé, valamint zsíros ételek emésztést segítő fűszere, de húsokhoz, halételekhez, kagylóhoz, pástétomokhoz, mártásokhoz, szószokhoz is kedvelik. Diétás fűszerkeverékek elmaradhatatlan összetevője.

Terhes, illetve szoptató nők és pajzsmirigy-elégtelenségben szenvedők ne használják. Ha akár enyhe melléktünetet fejfájást, vagy szédülést okozna ne alkalmazzuk, vagy csökkentsük az adagot. A kedvezőtlen mellékhatásokról tájékoztassuk orvosunkat, mint ahogy arról is, ha a panaszok a növény alkalmazását követő két hét során nem javulnának.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/themes/alter/bio5.htm