Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Kikapcsolja a nők agyát a pornó

A pornófilmnézés alapvetően vizuális élmény, így főként az agy vizuális központját veszi igénybe – gondolhatnánk. A legújabb kutatások szerint azonban az ilyen filmek inkább csökkentik a vizuális ingerek feldolgozásáért felelős agyi régiók működését.

A legtöbb esetben a filmnézés vagy más, a látással kapcsolatos elfoglaltság fokozza a vizuális központ vérellátását. A megfigyelések szerint azonban ez nem igaz a pornófilmekre, agyunk ugyanis ilyenkor máshová, vélhetően a szexuális vágy kialakulásáért felelős agyi régióba csoportosítja az energiáit.

„Agyunk nem dolgozza fel az összes beérkező vizuális információt, ha pornófilmet nézünk – mondta el Gert Holstege, a Groningeni Egyetem Orvosi Központjának munkatársa. – Ha számítógépünkön dolgozunk, az összes beérkező inger fontos lehet, hiszen oda kell figyelnünk, ha nem akarunk elrontani valamit. A szexuális tartalmú filmek esetében azonban mindenki tisztában van azzal, mi történik, így a kisebb részletek, például, hogy milyen színű az ajtó, másodlagosak.”

Holstege rájött, hogy az agyi aktivitás vagy feszült vagy felfokozott (vagy egyik sem), de együtt a két állapot nem jön létre. Orgazmus közben a feszültség és nyugtalanság érzésének kialakulásában szerepet játszó régiók kikapcsolnak. Ezzel magyarázható, hogy az alacsony libidójú nők miért érzik feszültnek magukat.

„Logikus, hiszen ha a körülöttünk lévő vizuális ingerek elvonják a figyelmünket, nem tudunk a szexuális vágyra koncentrálni – magyarázta Holstege. – Veszélyhelyzetben senkinek nem jut eszébe a szex, hiszen ilyenkor saját és nem fajunk túlélésével vagyunk elfoglalva.”

Holstege és munkatársai 12 egészséges, heteroszexuális, fogamzásgátlót szedő fiatal nőt kértek fel, hogy nézzenek meg három filmet, miközben agyműködésüket pozitron emissziós tomográffal (PET) vizsgálják. A PET segítségével könnyedén megfigyelhették az agy vérellátásának változásait a különböző régiókban. A videók közül kettő szexuális, egy pedig semleges tartalmú volt.

Az eredmények szerint az erősen szexuális töltetű videók megtekintése során sokkal kevesebb vér áramlott az elsődleges vizuális kéregbe. Ettől még a régió aktív volt, csak sokkal kevésbé vett részt a vizuális ingerek feldolgozásában, mint a semleges filmeknél.

„Ebből világosan látszik, hogy agyunk számára fontosabb a szexuális vágy létrehozása, mint a vizuális ingerek feldolgozása – összegezte a kutató. – A nők számára tehát mindenképpen szükséges a nyugodt és feszültségmentes környezet, hiszen csak így tudják magukat teljesen átadni a szexuális élvezeteknek. Az idegesség egyértelműen megöli a libidót.”

A kutatás részletes leírása a Journal of Sexual Medicine című szaklap áprilisi számában olvasható.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/porno-agy