Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A nők irányítják a párkapcsolatokat

Egy, a mobiltelefonok híváslistáit és szöveges üzeneteit elemző brit tanulmányból kiderült, hogy a nők a leggyakrabban a házastársukat hívják fel, többször, mint bármely más személyt, ami azt sugallja, hogy a párkapcsolat sokkal fontosabb a nőknek, mint a férfiaknak.

„Ez az első igazi bizonyíték arra, hogy a szerelem hajtóerői a nők” – nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Robin Dunbar, az Oxford Egyetem munkatársa. Az adatokból azonban az is kiderült, hogy a férfiak is a feleségüket hívják fel a legtöbbet, de ők átlagosan csupán az első hét év során, utána a barátaik válnak fontosabbakká.

A kutatók szerint a nőknek azért lehet fontosabb egy szerelmi kapcsolat, mert fajfenntartási ösztönöktől vezéreltek, miszerint a férfitól függ a gyermekvállalásuk esélye. A férfiak ezzel szemben lazábbak kapcsolataikban.

A 3 millió brit híváslistáit és szöveges üzeneteit elemző kutatók nem csak a házastársi kapcsolatokra, hanem a barátiakra is kíváncsiak voltak. Kiderült, hogy a nők a harmincas éveik közepétől a negyvenes éveik közepéig legjobb barátnőnek inkább fiatalabbat választanak, a férfiak azonban inkább a velük hasonló korúakkal barátkoznak.

 Sok antropológus úgy véli, hogy a társadalmak alapvetően patriarchálisak, de Dunbar szerint ez csak a mezőgazdaságon alapuló társadalmakra igaz, és a modern ember modern társadalmában a társadalmak matriarchálisak. A tanulmány a Scientific Reports oldalain jelent meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/parkapcsolat-telefonalas