Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Fájdalmat okoz, ha rosszul tartjuk az iPadet

A táblagépek, más néven tabletek világszerte egyre népszerűbbek, használatuk azonban olyan pózra kényszeríti az embert, ami nyak- és vállfájáshoz vezethet, állapította meg egy vizsgálat.

A Harvard Egyetem, a Microsoft vállalat és a Brigham és Women’s Kórház közös tanulmányában tizenöt gyakorlott táblagép-felhasználót kértek arra, hogy bizonyos szimulált feladatokat végezzenek el az Apple iPad 2, illetve a Motorola Xoom nevű tabletjein. Mindkét eszköz rendelkezett egyfajta tartóállvánnyal, amelynek segítségével kényelmesebbé tehető a gép használata. Az Apple Smart Cover elnevezésű tokja, amely egyben állványként is alkalmazható, 15 és 75 fok közötti szögben volt dönthető, míg a Motorola Portfolio Case nevű tartója 45 és 65 fok közötti szöget tudott bezárni. 

A kutatók négy különféle pozíciót teszteltek: az elsőben a felhasználók az ölükben tartották a gépet, a másodikban szintén az ölükben tartották, de a tartóállvánnyal együtt, a harmadik esetben az az állvány segítségével asztalon tartották a gépet alacsony dőlésszögben, míg az utolsóban ugyanígy helyezték el a gépet, de magas dőlésszögbe állítva. A felmérés alatt a felhasználók az interneten böngésztek, játszottak, e-mail olvastak és írtak, valamint filmet néztek, miközben a kutatók egy háromdimenziós infravörös mozgáselemző rendszer segítségével figyelték a résztvevők fej- és nyakpozícióját. 

A négyfajta vizsgált pozíció eltérő eredményeket mutatott, és kiderült, hogy csak az asztalon tartott, meredek dőlésszögű állvány használatával közelítette meg a semleges fej- és nyaktartást, az összes többi esetben természetellenes volt a résztvevők pozitúrája, amely nyaki- és vállfájdalmak kialakulásához vezethet, mondta Dr. Jack T. Dennerlein, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának munkatársa.

A tanulmány részleteit a Work: A Journal of Prevention, Assessment, and Rehabilitation című tudományos folyóirat legújabb kiadásában jelentették meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/tablagepek-fajdalom