Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Passzívan is árt a dohányzás a szívbetegeknek

A dohányosok környezetében tartózkodás kedvezőtlenül hathat a krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek testi és szellemi jólétére – derül ki egy kutatásból.

Bár az Archives of Internal Medicine folyóiratban ismertetett eredmények nem bizonyítják, hogy a másodlagos füst okozza közvetlenül a szívbetegség kedvezőtlen kimenetelét, azok tovább bővítik a másodlagos füst és a szívbetegség összefüggésére vonatkozó tudományos bizonyítékok tárházát. Több kutatás is bebizonyította, hogy a rendszeresen másodlagos dohányfüstöt belélegző nemdohányzókban magasabb a szívbetegség kialakulásának kockázata.

A Kaliforniai Egyetem Dr. Kirsten E. Fleischmann vezetésével készült vizsgálata pedig arra mutat rá, hogy a másodlagos dohányfüst a szívelégtelenségben szenvedő betegek életminőségét is befolyásolhatja. A kutatásban részt vett 205 szívelégtelenségben szenvedő, nem dohányzó beteg közül azok, akik rendszeresen másodlagos dohányfüstnek voltak kitéve, több panaszról számoltak be hétköznapi testi és érzelmi működésükben.

A szívelégtelenség olyan krónikus betegség, melynek során a szív nem képes a szervezet szükségleteinek megfelelő hatékonysággal pumpálni a vért, ami kimerültséghez, légszomjhoz, a végtagok felduzzadásához és más tünetekhez vezet. Szívelégtelenség a szívizmost károsító betegségek, például szívroham vagy rosszul szabályozott magas vérnyomás következtében alakulhat ki. Az egyetem kutatói szerint a másodlagos dohányfüst azáltal súlyosbíthatja az állapotot, hogy lerontja az erek működését, vagy fokozza a vérerek gyulladását.

Fleischmann úgy véli, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek érdemes a lehető legjobban elkerülniük a dohányfüstöt. A dohányosok pedig azzal segíthetnek a legtöbbet szívelégtelenségben szenvedő családtagjuknak, hogy nem dohányoznak a környezetükben. A legjobb megoldás azonban a leszokás, mert ezzel saját és szeretteik egészségét is megóvhatják.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szivelegtelenseg-passziv-dohanyzas