Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Pénzbírság házastársi kötelesség elmulasztása miatt

Egy férfit 10 ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezett egy francia bíróság, amiért nem teljesítette házastársi kötelességét. A Franciaországban példanélkülinek számító ítéletet az Aix-en-Provence-i fellebbviteli bíróság még májusban mondta ki, jóváhagyva a nizzai bíróság 2009-es döntését, de az ügy csak most került nyilvánosságra.

A fellebbviteli bíróság úgy ítélte meg, hogy 21 évi házasság után a kétgyermekes anyát megilleti a 10 ezer eurós kártérítés, amiért a férje "több éve nem létesített vele szexuális kapcsolatot". A férj védője arra hivatkozott, hogy a férfit kifárasztotta a munkája.

A bíróság a polgári törvénykönyv azon cikkelyére hivatkozva hozta meg döntését, amely kimondja, hogy minden olyan személy, aki kárt okoz egy másik személynek, köteles az okozott kárt megtéríteni. Márpedig a bíróság magyarázata szerint "a szexuális kapcsolat szinte teljes hiánya, az időszakos újrakezdések ellenére, hozzájárult a házastársak közötti kapcsolat megromlásához". A bírók szerint a feleség elvárása legitim volt abban az értelemben, hogy "a szexuális kapcsolat az egymás iránti érzelem kifejezése, és része azoknak a kötelességeknek, amelyek a házasságból fakadnak".

Az ítélet – amely precedenst is teremthet – számos szakmai kritikát váltott ki Franciaországban. Ugyanis azt mondja ki, hogy amennyiben nincs szex a házasfelek között, érvénytelennek tekintendő a házasság. Ez az érvelés pedig az ügyvédek egy jelentős része szerint "komolytalan". Emmanuelle Pierroux ügyvéd szerint a bírók által képviselt álláspont azért "téves és megdöbbentő, mert a házastársi kötelesség nem jelenti szükségszerűen azt, hogy szexuális kapcsolat is van a felek között".



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/karterites-hazastarsi-kotelesseg