Az Atherosclerosis című szakfolyóiratban ismeretett tanulmányban úgy találták, hogy a napi rendszerességű, mértékletes alkoholfogyasztás (körülbelül napi két ital) kísérleti egerekben csökkentette az érelmeszesedés kockázatát, míg a nagy mennyiségű alkohol hirtelen elfogyasztása (hetente kétszer napi hét ital) megnöveli a betegség előfordulásának valószínűségét.
A Rochesteri Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársai által végzett vizsgálatok szerint a nagyivászat nem csak a szív-érrendszeri kockázatot növeli: az ilyen ivási mintát követő állatok háromszor többet is híztak, mint a rendszeresen kevés alkoholt kapók, holott az elején súlyuk nagyjából megegyezett, és ugyanannyi ételt is kaptak.
„Az embereknek nemcsak arra kell odafigyelniük, mennyi alkoholt isznak, hanem arra is, hogyan fogyasztják azt el – állítja a tanulmány vezető szerzője, John Cullen. – A kutatások azt mutatják, hogy a rohamszerűen ivókat még nem sikerült meggyőzni az ivászat egészségkárosító hatásairól, reményeink szerint eredményeink változtatnak ezen.”
Cullen és munkatársai azokat a géneket is megvizsgálják, amelyek a különböző mennyiségű alkohol elfogyasztása után aktiválódnak vagy inaktiválódnak, hogy kiderüljön, van-e szerepük a fenti folyamatokban.