Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Állítólag ártanak a háztartási gépek a terhesség alatt

Sok kétkedés fogadta egy amerikai tanulmány azon eredményeit, amelyek szerint nagyobb az esélye az asztma kialakulásának a gyerekeknél, ha az édesanyjuk a terhesség alatt túl sokat használt háztartási gépeket.

Dr. De-Kun Li, a kaliforniai Kaiser Permanentben dolgozó szakember szerint a porszívóból, mikróosütőből és hajszárítóból sugárzó mágneses energia káros hatással van a magzatra. Az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine című lapban megjelent tanulmánya az első, amely ezen eszközök és az asztma kapcsolatát vizsgálja.

Korábban már több kutatás során is úgy találták, hogy a mágneses energia részben felelős a rossz minőségű spermiumokért, a vetélésért, a gyenge immunrendszerért és a rákért. Ezek a vizsgálatok főleg a hajszárítót, a mikrohullámú sütőt és a porszívót nevezték meg a legfőbb veszélyforrásnak, azonban sokat vitatják őket, mivel általában nem szántak elég időt a megfigyelésekre.

A mostani vizsgálatba 801 várandós anyát vontak be, akinél egy készülék segítségével a nap 24 órájában mérték, hogy mennyire vannak kitéve elektromágneses sugárzásnak. Gyermekeiket ezután 13 éven át követték nyomon, és a vizsgálatok alapján összefüggést találtak az anyát érintő mágneses mező és a gyermek asztmára való veszélyeztetettsége között.

A legkevésbé érintett kismamák gyermekeinek mindössze 13,6 százaléka lett később beteg, míg a legmagasabb tíz százalékba tartozókénak 33 százaléka. Li is elismerte, hogy az összefüggés nem tisztázott, azonban javasolja, hogy a várandós anyák lehetőleg tartsák távol magukat ezen eszközöktől.

A tudóstársadalom nem reagált egyöntetűen pozitívan a felfedezésre. Patricia McKinney, a Leadsi Egyetem epidemológusa szerint a tanulmány több hiányosságot is tartalmaz: „A felfedezésnek nincsen biológiai alapja, mindent csupán arra alapoz, hogy az elektromágneses tér káros hatással van a termékenységre és az immunrendszerre, ezért még nagyon sok további kutatás szükséges a témában.” David Savitz, a Brown Egyetem szülésze szerint ugyanakkor „először minden új eredményt hitetlenkedve fogadunk. Volt egy idő, amikor azt sem hitték el, hogy a dohányzás árt a magzatnak.”.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/terhesseg-magnes-asztma