Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Így hatnak lányaik szexuális életére az apák

Az apai minta fontos hatással van a gyerekek életére: amerikai kutatók szerint azok a lányok, akik kevés apai törődésben részesülnek, hajlamosabbak kockázatosabb szexuális életet élni.

Az Arizona Egyetemen Bruce J. Ellis és munkatársai lány testvérpárok bevonásával vizsgálták, hogy milyen hatással vannak az apák lányaik szexuális életére. A testvérpárok valamennyien édestestvérek voltak, az átlagos korkülönbség hét év volt köztük, és közülük 59 szülei elváltak, 42 pár pedig teljes családban élt. Az elvált családok esetében az idősebb lányok átlagosan hét évvel több időt töltöttek együtt apjukkal, mint húgaik.

Az eredmények szerint az apához fűződő viszony hatással van arra, hogy a lányok mennyire bonyolódnak kockázatos szexuális életbe, ami alatt az óvszer mellőzését, az ittas állapotban történő szexuális együttlétet, az egyidejűleg több szexpartner bevállalását és a 19 év alatti teherbe esést értették a kutatók.

„Kiderült, hogy nem az számít, mennyi ideig éltek a lányok az apjukkal, sokkal inkább az, hogy amíg együtt éltek, hogyan bánt velük” – ismertette megfigyeléseit Ellis kollégáival a Development and Psychology című szaklapban. Az egy családból származó lányok összehasonlítása során arra derült fény, hogy a hosszú ideig való együttélés egy olyan apával, aki törődött is a lányaival, csökkentette a kockázatos szexuális viselkedés esélyeit, míg egy nemtörődöm apával való együttélés inkább rontott a helyzeten. Az „apaság minőségét” a lányok által kitöltött kérdőív segítségével ítélték meg a kutatók.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/apak-lanyok