Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ideális diéta tinilányoknak

A gyermekkori elhízás világszerte mind nagyobb gond, a tizenéves lányok pedig különösen veszélyeztetettek. Amerikai megfigyelések szerint az eredetileg a magas vérnyomás rendezésére kidolgozott DASH-diéta segít megelőzni náluk az elhízást.

A sok, alacsony zsírtartalmú tejterméket, gyümölcsöt és zöldséget, halat és baromfit, teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó DASH-diéta már két hét alatt mérhetően hatékony, és igen magas vérnyomásértékek esetén is jól javítja a gyógyszerek hatását. Emellett a vérzsírok szintjét is kedvezően befolyásolja, és a testsúlyt is csökkenti. Jonathan P.B. Berz és munkatársai felfigyeltek arra, hogy a magas vérnyomásban szenvedő felnőttek körében az étrend sokfelé elterjedt, de gyermekkorban nem nagyon foglalkoztak vele.

Az Egyesült Államok több részén tíz éven át folytatott megfigyelésük keretében 2327 lány növekedését és egészségének alakulását figyelték kilenc éves koruktól kezdve. A gyerekek a DASH szerint étkeztek; az étrendet az egész családdal megbeszélték, és a teljes vizsgálatot évente megismételték. Az étrend elemeit pontozták, így értékelve a diéta betartásának mértékét.

A vizsgálat szerint az étrendet leginkább betartó lányok fejlődése és testsúlya volt a legideálisabb: minden szempontból egészségesebbnek bizonyultak, mint azok, akiknél az étrend és az azzal együtt járó életvitel betartása nem volt annyira pontos. A diéta szerint táplálkozó gyerekek nem híztak el, a kutatók pedig a módszer kiterjesztését javasolják lehetőleg minél több iskolában.

Az eredményeket az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine szakfolyóirat közölte.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/dash-dieta-tinilanyok