Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Kis nasitól is sokat lehet hízni

Az az elképzelés, hogy a jó egészségért kevesebbet kell enni és többet mozogni, alapvetően igaz, ám túlságosan leegyszerűsített, amerikai kutatók szerint ugyanis már apró étrendi kilengések, például egy kis üdítő vagy chips fogyasztása is vezethetnek hosszú évek alatt jelentős többletsúlyhoz.

A Harvard egyetem közegészségügyi karának kutatói három, húsz éven át tartó vizsgálat áttekintését végezték el. Az összesen 120 ezer résztvevőt 4 évente kérdezték ki őket életmódjukról, étkezési szokásaikról, és testsúlyuk változását is nyomon követték.

A vizsgált személyek a négyévenkénti vizsgálatok között eltelt időben átlagosan mintegy másfél kilogrammot híztak, ami évente nagyjából 0,4 kilogramm többletsúlyt jelent, a követés teljes időtartama alatt 7,6 kilogrammot tett ki.

A Harvard szakemberei szerint a hízás mértékét alapvetően meghatározta, hogy a szükségesnél több kalóriát milyen étel formájában vitték be a résztvevők. A legnagyobb hízást okozó ételek bűnlistájának élén a sült krumpli és a chips állt, ezeket követte a cukros üdítőital és a hús: ezek okozták a legnagyobb.

A legkevesebbet azok híztak, akik szokásos napi nassolásukat joghurttal, gyümölcsökkel vagy zöldségekkel, illetve teljes értékű gabonából készült harapnivalóval „követték el”.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban ismertetett eredmények kapcsán a kutatók fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a hízás hátterében álló plusz energiát minden esetben csupán pár falat étel vagy egy pohár ital jelentette egy-egy étkezésnél vagy azok között. Dariush Mozaffarian kutatásvezető szerint „az apró étrendi és életmódbeli módosítások együttesen nagy változást okozhatnak – jó és rossz irányban is”.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/hizas-tobblet-kaloria