Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Baktériumok melegágya az automata vízcsap

A mozgásérzékelős vízcsapok egyre elterjedtebbek, például kórházakban is, ahol higiéniai hiányosságoknak akár halálos következményei is lehetnek. Emiatt is meglepő, hogy egy vizsgálat szerint az ilyen csapokból folyó vízben több baktérium található, mint a hagyományos csapoknál.

Emily Sydnor, a baltimore-i Johns Hopkins Kórház kutatója és munkatársai eredetileg csak azt szerették volna megtudni, milyen gyakran kell tisztítani a kórház vízvezetékeit. Húsz modern és húsz hagyományos vízcsapot vizsgáltak hét héten át. Míg az elektronikus csapokból származó vízminták felében mutattak ki legionella baktériumot, a manuális rendszerűeknek csupán 15 százalékában. A fertőzött minták baktériumsűrűsége is lényegesen alacsonyabb volt a hagyományos csapok esetében – írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása.

A vízben élő legionellák a legionellózis betegség kiváltói, amely többnyire tüdőgyulladással jár. Az egészséges emberre nem jelent túlzott veszélyt a kórokozó, azonban a legyengült immunrendszerű egyének egy fertőzés esetén súlyosan megbetegedhetnek.

A vizsgálat eredményeképp a Johns Hopkins Kórházból eltávolítják az automata csaptelepeket. Az Egyesült Államok számos más klinikájával egy időben nagyjából egy évtizede szerelték fel azokat, hogy csökkentsék a baktériumok okozta fertőzés kockázatát és egyúttal a vízhasználatot is. Ezek után már az újonnan épülő részlegekbe is hagyományos szerelvényeket terveznek.

A baktériumok felszaporodásának okát egyelőre csak találgatják a kutatók. Gyanítható, hogy a csaptelepek belső felépítése a ludas: sokkal több kapcsoló és szelep található ugyanis az automata rendszerekben, mint a hagyományosakban. Ez jócskán megnöveli belső felületüket, kedvezve a baktériumok növekedésének.

A kutatók részeire szedtek négy elektromos csaptelepet, kettőt fertőtlenítés előtt, kettőt pedig azt követően. Az összehasonlításból kiderült, hogy bár a fertőtlenítést követően kis mértékben csökkent a baktériumok csíraszáma, még ekkor is szinte mindenütt jelen voltak a legionellák és más baktériumok. A kórház standard vízkezelési módszerei tehát nem elegendőek a bonyolult felépítésű automata szerelvények hatékony fertőtlenítésére – vonták le a következtetést a kutatók.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/automata-vizscsap-bakteriumok