Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Az egészséges táplálkozás nem fogyókúra!

A fogyókúrázás és az egészséges táplálkozás sok ember számára ugyanazt jelenti, holott valójában két nagyon is eltérő dologról van szó. Brett Blumenthal amerikai wellness- és táplálkozási szakértő az egészséges étkezéssel kapcsolatos öt gyakori tévhittel próbál meg leszámolni.

Ha valaki egészségesen eszik, biztosan fogyókúrázik.
A legtöbb ember összekeveri a diétát a koplalással, különösen az általuk szeretett ételekről való lemondással. Akár ideális a testsúlyunk, akár fogyni próbálunk, az egészséges táplálkozás NEM fogyókúra. Az egészséges életmód kulcsa azonban mindenképpen egy egészséges étrend követése.

Az egészséges táplálkozás unalmas, rossz ízű, és sosem lehet tőle jóllakni.
Az egészséges ételek valójában igenis ízletesek, változatosak tudnak lenni, és hosszabb ideig eltelíthetnek, mint az egészségtelen ételek. Sokan, akik egészséges étrendre váltottak, esküsznek arra, hogy egyáltalán nem hiányoznak nekik a korábban fogyasztott, egészségtelen ételek, sőt, egyesek még ízetlennek is találják őket.

A fogyásnak van valamilyen titka.
Abszolút semmilyen titok, csodaszer vagy trükk nincs a fogyás mögött. Mindnyájan mások vagyunk, ezért a „titkos fogyókúrás programok” csak bizonyos embereknek válnak be, és biztosan nem mindenkinek. Ráadásul gyakran kiderül, hogy az ilyen diéták hatása csak rövid ideig tart ki. Általában bármi, ami túl szép, hogy igaz legyen, az is.

A sikerhez állandóan számolgatni kell a kalóriákat.
Igaz, hogy érdemes lehet jegyzetelni az étrendünket, de nem feltétlenül szükséges. Többnyire azoknak szükséges számolniuk a kalóriákat, akik nem fogyasztanak igazán egészséges ételeket, és az étrendjük tápanyagot nem, üres kalóriákat viszont annál inkább tartalmaz.

Egészségesen táplálkozni nehéz és bonyolult.
Az egészséges étrend követéséhez nem kell atomtudósnak lennünk, sőt, táplálkozási szakembernek sem kell lennünk hozzá. Mindössze alapvető, könnyen kivitelezhető keretekre van szükség, amik egyszerű szabályokkal látnak el bennünket.

Ha legközelebb fogyókúrán gondolkodunk, válasszunk inkább egy vonzóbb alternatívát: olyan életmódot, amely többek között az egészséges táplálkozáson alapul.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/egeszseges-taplalkozas-fogyokura-tevhitek