Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mitől függ, hogy hova hízunk?

A túlsúly mindenképp egészségtelen, de ezen belül nem mindegy, hogy a plusz zsírszövet hová rakódik le. Skót kutatók szerint egy fehérje fontos szerepet játszik abban, hogy alma vagy körte alakunk van-e.

A zsír nem csupán alakunkat megszabó szövet, hanem hormonokat előállító szerv: a legnagyobb belső elválasztású mirigy, amely hormonokat termel. Ilyen szempontból az ún. alma típusú elhízás károsabb, mint a körte típusú: korábbi kutatások szerint a hasi zsírtöbblettel rendelkezőknél nagyobb eséllyel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség és szív-érrendszeri problémák, mint a csípőjükre hízóknál.

Az Edinburgh-i Egyetemen Nik Morton és munkatársai egérkísérletek során próbálták tisztázni, hogy milyen különbség van a testet formázó egészséges zsírszövet és a kóros, elhízáshoz vezető hasi zsír összetétele között. Vizsgálataik során kimutatták, hogy a hasi elhízás esetén a zsírszövetben több található a 11BetaHSD1 jelű fehérjéből, míg a csípőtájon lerakódott zsírsejtekben kevesebbet találtak belőle.

Azoknál a kísérleti egereknél, amelyek szervezetében megtalálható volt ez a fehérje, a kalóriában gazdag étrend hatására nagyobb eséllyel alakult ki hasi elhízás a kísérlet négy hete során, mint a fehérjével nem rendelkező állatoknál – derült ki a Diabetes szakfolyóiratban közölt eredményekből.

A fehérje működésének megismerése a remények szerint új testsúlycsökkentő szerek fejlesztését teszi majd lehetővé.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/hasi-elhizas-feherje