A szupertáplálékok azon kevés, bolygónkon fellelhető növények, amelyek kiemelkedően nagy koncentrációban tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb létfontosságú tápanyagokat. Superfoodnak és őstápláléknak is nevezik más nyelvekben. Élelmiszerek és gyógyszerek is egyben, mivel mindkét csoport elemei megtalálhatók bennük. Ezek a magas tápanyag-koncentrációjú élelmiszerek jelentősen növelik az életerőt és életenergiát, erősítik az immunrendszert, segítenek a szervezet méregtelenítésében és sav-bázis egyensúlyának elérésében, megtartásában, növelik a libidót és ezáltal ideálisak egészségünk általános állapotának javítására.
Kimerült termőföldek
Egy optimális környezetben élelmiszereink biztosítanának minden, testünk számára szükséges tápanyagot. Mára sajnos erről valóban csak feltételes módban beszélhetünk, mivel termőföldjeink intenzív használata, a hiányos talajművelés és az ehhez köthető talajerózió, talajpusztulás következtében zöldségeink, gyümölcseink tápanyagtartalma az utóbbi évtizedekben nagymértékben csökkent. Ezzel párhuzamosan megnövekedtek szervezetünk tápanyagfelvétel-igényei: stresszes életstílusunk és a környezetszennyezés erősen igénybe veszik szervezetünket, amely tápanyagraktárai után nyúl; tudjuk, hogy ezek nem kimeríthetetlenek, igénylik a folyamatos utánpótlást, feltöltést. A fentiek tükrében mondanunk sem kell, hogy a szupertáplálékok milyen erejű „turbóként” hatnak testünkre.
"Csodát tett a hajammal, a fejbőrömmel ez a szappan!">>> [0]
Nyersen a legjobb!
Minden nyers zöldség és gyümölcs a teljes életerejével rendelkezik, míg a főtt, sült ételek tápanyagtartalma kisebb. A nyers élelmiszerek fogyasztása több energiát, vitalitást jelent szervezetünknek. A friss zöldségek, gyümölcsök, babcsírafélék, gabonacsírák, dió- és mogyorófélék elegendő vitamint, ásványi anyagot, enzimeket tartalmaznak és nagy a víztartalmuk; rehidratálnak és vitalizálnak, megőrzik egészségünket.
A szervezetünk számára fontos enzimek csak nyers élelmiszerekben aktívak, nagy szerepük van a szervezet belső tisztaságának megtartásában és a jó erőnlét megőrzésében. Az enzimek döntő szerepet játszanak emésztési folyamatainkban, a szervezet számára idegen anyagok lebontásában és a betegségekkel szembeni küzdelemben. A főtt ételek is tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, proteineket, de ezek érvényesülése mind az enzimektől függ. A legtáplálóbb energiát a növényekből nyerjük, és ha nyers növényeket fogyasztunk, úgy testünk trilliónyi sejtjét „fürdetjük meg” a növényekből nyert értékes tápanyagokban. Az alábbiakban részletesen bemutatunk néhány szupertáplálékot.
Goji bogyó – a „boldogság bogyója”
A goji bogyó földünk tápanyagokban talán leggazdagabb gyümölcse: teljes értékű proteinforrás, 18 különféle aminosavat, 21 nyomelemet, B1-, B2-, B6- és E- vitaminokat, valamint immunerősítő poliszacharidokat tartalmaz. A nálunk ördögcérnának vagy kínai farkasnak nevezett bogyók gyönyörű piros színben tündökölnek és nagyon finom ízűek. Kínában évezredek óta ismerik a növény speciális tulajdonságait és a tradicionális kínai orvoslás egy kerek 8000 gyógyfüvet és élelmiszert tartalmazó rendszerben a legelső helyre sorolja. A goji bogyó erősíti az immunrendszert, javítja a sav-bázis háztartást, növeli a vitalitást, erősíti az éleslátást, segíti a sejteket az öregedésért felelős szabad gyökök megkötésében. A magas tápanyag-koncentrációnak köszönhetően serkenti a gyógyulási folyamatokat. Nem csoda, hogy az egész földgolyón a legnagyobb népszerűségnek örvendő kis bogyót az örök fiatalság forrásának nevezik.
Physalis – Inka bogyó az Andokból
Ezt a csodálatos, egzotikus, Dél-Amerikából származó bogyót Inka bogyónak is nevezik; Peruban, az Andok hegység tápanyagban gazdag talaján vadon nő. A Physalis bogyó egyszerre édes és savanykás ízű, és jól illik a goji bogyóhoz. A gyümölcs igen magas proteintartalmú (14%), tartalmaz bioflavonoidokat (P- vitaminként is ismert) és pektint. A bogyó apró, összerágható magvai emésztést könnyítő, enyhén hashajtó hatásúak.
Kendermag – a teljes értékű élelmiszer
A hántolt kendermag kellemesen lágy ízű, gazdagítja a müzlit, salátát, párolt zöldséget vagy akár különböző desszerteket is. Kitűnik telítetlen zsírsavaival (olaj-, linol-, és gamma linolsavak), amelyeket optimális összetételben tartalmaz. A kendermag mintegy 24%-a protein, ami nagy részben különösen jól emészthető formában van jelen. Megtalálható benne mind a nyolc, az emberi szervezet számára esszenciális aminosav, így kitűnő proteinforrás.
Nyers kakaó – az istennők tápláléka
A nyers kakaó a csokoládé legfontosabb összetevője, sok pozitív tulajdonsággal bír: fiatalít és örömöt ad. Ha nyers kakaót eszünk, a csokoládé minden jó hatását élvezhetjük úgy, hogy közben nem ártunk testünknek a csokoládégyártás során az édes finomságba kerülő fehér cukorral és egyéb kémiai segédanyagokkal.
A kakaófa Dél-Amerika esőerdőiből, főleg az Amazonas és az Orinoco folyók vízrendszerének ártereiről származik.
Amerikában a bennszülött maják és aztékok a kakaófa magját tápszernek és pénznek egyaránt használták. A nyers kakaóbab egyike a természet adta legfigyelemreméltóbb szupertáplálékoknak: nemcsak az íze különleges, hanem testünket, lelkünket és szellemünket is táplálja. A kakaó tartalmazza az összes élelmiszerünk közül a legtöbb magnéziumot, ami jó a szívműködésnek. Táplálja az agyat, ébren tart, gazdag antioxidánsokban, így megvédi a sejteket a szabad gyököktől, erősíti a csontokat, fokozza a boldogságérzetet, magas kéntartalmával erősíti a körmöket és széppé teszi a bőrt, valamint a hajat.
Maca – a perui ginszeng
A maca egy perui gyökérféle, ami az európai kerti zsázsának (salátatorma vagy vadmustár) rokona. A perui Andok hegység zord klímájú területein évszázadok óta ismerik és naponta fogyasztják, mivel rendkívüli erősítő hatással bír. Sokan úgy gondolják, a maca íze a karamellére emlékeztet, csak éppen mintha egy kis borssal is meghintették volna, enyhén csípős is. A macát rizs-, mogyoró- vagy kendertejbe keverik vagy egyszerűen csak müzlihez adják.
A maca nagy részben tartalmaz biológiailag igen értékes proteineket, mivel sok benne az eszenciális aminosav. A fontos ásványi anyagok, vitaminok és telítetlen zsírsavak mind-mind megtalálhatóak benne. A maca immunerősítő, energiaserkentő, javítja az állóképességet, gondoskodik a jó közérzetről, jó hatással van a szellemi teljesítőképességre és a koncentrációra. Egyike a legismertebb afrozidiákumoknak és potencianövelőknek.
Camu-camu – a C-vitamin-bomba
A camu-camu egy, az Amazonas medencéjéből származó cserje gyümölcse, a növény ezen a vidéken nagy területen elterjedt. A gyümölcs 30–60%-kal több természetes C-vitamint tartalmaz, mint a narancs vagy a citrom. A camu-camu kedélyállapot-javító hatású és észlelhetően jó hatással van a lélekjelenlétre. Ébren és vidáman tartja az embert, oldja a feszültséget és támogatja a koncentrációs készséget, azaz összességében harmonizál.
Legújabb kutatások szerint jó hatással van a szerotoninra, az idegrendszerben termelődő és hatását ott kifejtő ingerületátvivő anyagra (neurotranszmitter), és így fogyasztása depresszív állapotok kezelésében is jótékony. A gyümölcs antioxidáns anyagok széles körét tartalmazza, így segíti a szervezet saját védekező mechanizmusait a szabad gyökök elleni küzdelemben. Tradicionálisan a camu-camut immunerősítésre, az éleslátás megtartására, sérült szövetek újrafelépítésére, a vér tisztítására és a szép bőr megőrzésére használják.
Szibériai cédrusdió – pikáns erősítő
Mongóliában és Szibériában évszázadok óta nagyra értékelik a cédrusdiót: csodálatos íze mellett rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, nyomelemekben, vitaminokban, különösen E-vitaminban és lecitinben. Íze a fenyőmagéhoz hasonló, felhasználása is rokon: salátákhoz, szószokhoz adják, pestót készítenek belőle vagy csak rágcsálnivalóként fogyasztják.
Bemutattuk Önöknek földünk legcsodásabb növényeit, melyek hihetetlen koncentrációban tartalmazzák az éltető elemeket. Ezek a táplálékok többnyire nálunk is elérhetők, érdemes velük felturbózni immunrednszerünket!
Receptek szupertáplálékokra Goji-limonádé Hántolt kendermagból készült pesto Cédrusdiókrém |