Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A kiújuló mellráknál kevésbé hatékony a szűrés

Az Egyesült Államok legnagyobb mammográfiás regiszteréből származó információkon alapuló új eredmények azt mutatják, hogy a korábban már mellrákkal kezelt nőknél kisebb hatékonysággal mutatja ki a vizsgálat a megjelenő újabb tumort.

Az emlőrák túlélőinél gyakrabban jelentkezik újra tumor, mint amilyen arányban az ilyen előtörténettel nem rendelkező nőknél az első daganat, ezért különösen fontos az előbbi csoportba tartozók szűrése.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a mellrák túlélőinél 7 ezrelékes gyakorisággal azonosít a mammográfiás szűrés tumort, míg azoknál a nőknél, akiknek korábban nem volt emlőrákja, 4 ezrelék ez az arány. A vizsgálat ugyanakkor 11 százalékkal sűrűbben mulasztotta el észlelni a kiújuló tumort a túlélőknél, noha az érintett nőknél gyakrabban végeztek röntgen-átvilágítást és más radiológiai tesztet a mammográfiát követően.

Az amerikai és ausztrál kutatók együttműködésében készült tanulmányban összesen mintegy 120 ezer mammográfiás felvétel eredményét elemezték. A szűrést követő egy éven belül a mellráktúlélőknél 655, a körülbelül azonos számú többi nőnél 342 tumort fedeztek fel.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/kiujulo-mellrak-szures