Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A barna zsírban rejlik a fogyás titka?

Az energiatermelésben részt vevő barna zsír rendkívül fontos metabolikai szereppel rendelkezik, és azt is meghatározza, mennyi túlsúllyal rendelkezünk majd öregkorunkra. Ha sikerülne növelni a mennyiségét, vagy aktiválni a már meglévő zsírszövetet, talán örökre elfelejthetnénk az elhízást.

A barna zsírszövetekről, amelyek melegen tartják a kisbabák testét, korábban úgy gondolták, hogy csak a gyermekek szervezetében találhatók meg. Ezért is lehet, hogy inkább csak az újszülött emlősök esetében vizsgálták, azt is csak a tudományos kíváncsiság miatt, mint az emberi egészségre gyakorolt hatásáért, írják Nikla Emambokus és Charlotte Wang, a Cell Metabolism című szaklap szerkesztői.

Ez azonban teljesen megváltozott, amikor kiderült, hogy a felnőtt emberek nyaki területein is találhatók barna zsírsejtek, amik a kémiai energiát hővé alakítják, és hideg időben megszaporodnak. Kutatók szerint a barna zsír sok tekintetben jobban hasonlít az izomszövetre, mint a fehér zsírszövetekre, és egyedülálló szerepet tölthet be az egészséges testsúly megtartásában.

Bizonyos körülmények között ezek a zsírsejtek sokkal több kalória elégetésére alkalmasak, mint a többi sejt, állítja Leslie Kozak, a Pennington Bioegészségügyi Kutatóközpont munkatársa.

Sokan úgy vélik, hogy a barna zsír segíthet megoldani a túlsúlykérdést, és a megelőzésben is nagy szerepe lehet.„Reméljük, hamarosan megtaláljuk a módját, hogyan fejlesszünk ki olyan gyógyszereket, amelyek a hidegre adott válaszreakciókat küldenek a központi idegrendszernek, és ezzel ösztönzik a barna zsírsejteket a kalóriaégetésre” – nyilatkozta Mr. Kozak.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/barna-zsir-elhizas