Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Antibiotikum segíthet az IBS tünetein

Az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére eddig nem létezett gyógyszer, amerikai kutatók azonban most úgy tűnik, találtak egy potenciálist szert, mégpedig egy antibiotikumot, amely a betegek egy részénél enyhítheti a tüneteket.

Az IBS csak az Egyesült Államokban 30 millió embert érint. A puffadást, hasi fájdalmakat, vizes székletet vagy szorulást okozó betegséget a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban ismertetett megállapítások alapján valószínűleg bélbaktérium okozhatja.

A tanulmány szerzői, Yehuda Ringel, az Észak-Karolinai Egyetem, és Mark Pimentel, a Los Angeles-i Cedars-Sinai orvosi központ munkatársa rifaximin hatóanyagú antibiotikum klinikai próbái során azt tapasztalták, hogy az IBS-ben szenvedők panaszai enyhültek az antibiotikumos kezelés után, bár volt, akiknél a javulás hetekkel a kúra befejezését követően kezdődött.

A klinikai próbába bevont emberek vagy 550 milligramm rifaximint, vagy placebót kaptak naponta háromszor, két héten át, majd legalább tíz hétig nyomon követték egészségi állapotukat. Két héttel a kezelést követően a gyógyszert szedő páciensek 40 százalékánál enyhültek a tünetek, míg a placebót szedőknél ez az arány 30 százalék volt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ibs-antibiotikum