Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A dohányzóknál gyakoribb lehet az ízületi gyulladás

A reumás ízületi gyulladás kialakulásáért az esetek egy nagy részében a dohányzás felelős svéd kutatók szerint. A káros szokás még tovább növeli a fájdalmas autoimmun betegség kialakulásának kockázatát, akik genetikailag hajlamosak rá.

Az ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) leggyakrabban 40 és 60 éves kor között kezdődik, és háromszor gyakrabban fordul elő a nők körében, mint a férfiaknál.

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói 1200 artritiszes, valamint 900 anélkül élő embert kérdeztek meg dohányzási szokásaikról. Úgy találták, hogy azoknál, akik legalább 20 éven át legalább napi 20 szál cigarettát szívtak, több mint két és félszer nagyobb valószínűséggel volt jelen egy, az ízületi gyulladáshoz köthető peptid antitest, az ACPA.

A kutatók számításai szerint az ACPA-pozitív, súlyos artritiszes esetek 35 százalékának hátterében a dohányzás áll, míg az összes eset 20 százalékában okolható a cigarettázás.

Azok körében, akik genetikailag hajlamosak voltak a betegségre, az ACPA-pozitív esetek 55 százalékában volt felelős a dohányzás.

Az Annals of the Rheumatic Diseases című szakkiadványban megjelent elemzésből ugyanakkor az is kiderült, hogy amennyiben valaki abbahagyta a dohányzást, a kockázat mértéke visszaesett a szokásos szintre.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/dohanyzas-izuleti-gyulladas