Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A 90 felettiek is vágynak a szexre

A szexuális érdeklődés nem feltétlenül huny ki az idővel: a 90 év feletti férfiak is érdeklődnek a szex iránt, ám a betegségek és a lehetőség hiánya visszatarthatja őket, derült ki egy ausztrál vizsgálatból.

Zoe Hyde, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársa szerint vizsgálati eredményeik ellent mondanak az idősekről kialakult sztereotípiának, miszerint aszexuálisak lennének. A kutató munkatársaival 2700, 75 és 95 év közötti férfit kérdezett meg egészségükről, kapcsolataikról és szexuális aktivitásukról.

A megkérdezett 90 és 95 év közötti férfiak mintegy ötöde számára maradt meg a szex legalább „valamelyest fontosnak”. A szexuálisan aktív idősek több mint 40 százaléka elégedetlen volt ugyanakkor szexuális tevékenysége gyakoriságával, a gyakoribb szexet részesítve előnyben, írták a szerzők az z Annals of Internal Medicine című amerikai szakfolyóiratban.

A válaszadó idős férfiak mintegy harmada számolt be szexuális aktivitásról a megkérdezést megelőző egy év során, ám közel fele vallotta, hogy fontos számára a szex, ami azt jelzi, hogy többen vágytak rá, mint ahányuknak sikerült megélni is.

A szexuális aktivitás függött az életkortól és a tesztoszteron szintjétől, valamint attól, volt-e érdeklődő partnere a szexuális tevékenységhez a férfiaknak, illetve több betegség, így a diabétesz vagy prosztatarák is befolyásolta a kedvet. Azok közül, akik nemmel válaszoltak arra, hogy szexuálisan aktívak voltak-e az elmúlt évben, csak 40 százalék mondta, hogy nem is érdeklődik a szex iránt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szex-90-felett