Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Túl sok veszélyes gyógyszert kapnak a fiatalok

Az elmúlt tizenöt év alatt csaknem kétszeresére nőtt annak az esélye, hogy a folyamatos gyógyszerszedésre szoruló amerikai tizenévesek vagy fiatal felnőttek veszélyesnek számító hatóanyagokat kapjanak, állapította meg egy tanulmány.

2007-ben minden kilencedik kamasznak és minden hatodik fiatal, húszas éveiben járó felnőttnek írtak fel receptre olyan fájdalomcsillapítót, nyugtató- vagy éppen stimulálószert, amellyel potenciálisan visszaélhetnek – figyelmeztet a New York-i Rochester Egyetem kutatócsoportja, melyet Robert Fortuna vezetett.

A kutatók eredménye nem jelenti azt, hogy e szerekkel vissza is éltek volna azok, akik a recepteket kapták, ám a kutatók szerint figyelemre méltó, hogy míg 1994-ben a tizenévesek csupán hat százalékának írtak fel ilyen gyógyszereket, addig 2007-ben az arány már meghaladta a 11 százalékot is. A fiatal felnőttek körében ugyanebben az időszakban nyolc százalékról 16 százalékra emelkedett az arány.

A tanulmány adatai az Egyesült Államok 4304 orvosától és 3856 klinikájáról, illetve sürgősségi osztályáról származtak. Leggyakrabban hát- és izomfájdalomra, sérülésre kapták a fájdalomcsillapítókat, a stimulánsokat pedig figyelemzavar, hiperaktivitás esetében írták fel a tizenéveseknek. Az ellenőrzött gyógyszerek között voltak pszichiátriai problémák kezelésére szolgáló szerek, illetve nyugtatók is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/fiatalok-gyogyszerek