Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Természetes anyagok válthatják fel a tartósítószereket

Kutatók szerint a zöld tea, a szőlőmag és egyéb természetes anyagok legalábbis részben kiválthatják a mesterségesen előállított tartósítószereket az élelmiszerek előállításakor és feldolgozásakor.

Hogy megelőzzék a kórokozók elszaporodását és az étel megromlását, az élelmiszer-feldolgozó vállalatok általában vegyszereket vagy hőkezelést alkalmaznak, a vásárlók azonban a mellékíz- és adalékanyagmentes termékeket keresik. Természetes eredetű „tartósítószerek” használatával mindkét célt el lehet érni – mutatott rá Navam Hettiarachchy, az Arkansansi Egyetem Mezőgazdasági Tanszékének munkatársa.

A kutató és kollégái csirkéből és pulykából készült élelmiszerekhez adtak egy 75 százaléknyi mesterséges tartósítószert, és 25 százaléknyi természetes anyagot – például zöld tea vagy szőlőmag kivonatát, illetve nizint, egy tejsavbaktériumok által termelt bakteriocint – tartalmazó kombinációt.

A természetes anyagokkal felhígított tartósítószerek eredményesen gátolták meg a lisztéria baktérium szaporodását; a kutatók szerint a mesterséges adalékok részben vagy egészben helyettesíthető természetes anyagokkal, ha egyéb eljárásokkal, például hőkezeléssel vagy nanotechnológiával kombinálják őket. A két eljárás közül az utóbbi bizonyult hatékonyabbnak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/termeszetes-tartositoszerek