Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ízületi fájdalomra gyógyír a tajcsi

Az ősi kínai mozgásmeditációs technika, a tajcsi (tai chi) azon mozgásformák közé tartozik, amelyek mozgásszervi betegségek esetén is folytathatók: amerikai kutatók szerint segítségével csillapítható az ízületi fájdalom.

Az ízületi gyulladás (artritisz) különböző formáival, köztü fibromialgiával, reumatoid artritisszel és oszteoartitisszel küszködő betegeket vizsgáltak az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai Dr. Leigh Callahan vezetésével. A betegek egy része nyolc héten keresztül heti két alkalommal tajcsi-kurzuson vett részt, a kontrollcsoport tagjai nem tajcsiztak.

A nyolc hét leteltével mindkét csoport beszámolt ízületes tüneteinek változásáról, főként a fájdalom, a fáradtság, az izommerevség mértékéről, illetve arról, hogy mennyire funkcionált az adott testrész. További kérdések irányultak életminőségük változására, általános egészségükre, illetve az önellátási képességükre, és a kutatók objektív méréseket is végeztek, melyek az állóképességre, a gyors és lassú járási készségre, illetve az egyensúly megtartására irányultak.

Az eredmények szerint a tajcsi-gyakorlatokat végzőknél a kontrollcsoporthoz képest mind szubjektív, mind objektív javulás jelentkezett: mérsékelten csökkent az ízületi fájdalom és merevség, javult egyensúlykészségük, valamint közérzetük.

Az eredményeket az Amerikai Reumatológiai Kollégium tudományos találkozóján ismertették.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/tajcsi-izuleti-fajdalom