Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Máshogy árt az elhízás a hason és a combon

Megdőlt az a korábbi feltételezés, hogy a felnőttkori hízás során nem keletkeznek új zsírsejtek, csak a meglévők nagyobbodnak meg, amerikai kutatók ugyanis felfedték, hogy a test alsó részén kialakuló elhízást bizony a zsírsejtek szaporodása okozza.

A Mayo Klinika munkatársai 28 egészséges, normál súlyú férfit és nőt kértek meg arra, hogy egy két hónapon át tartó vizsgálat során sok-sok édesség elfogyasztásával szedjenek magukra többletsúlyt. Az önkéntesek átlagosan 1,5 kilogrammot híztak a combjukra és csípőjükre, valamint 2 kilogrammot a testük feljebb lévő részeire, közte hasukra.

A résztvevők zsírszövetéből vett mintákból a kutatók megállapították, hogy a hason és a combon bekövetkezett hízás esetében a zsírsejtek eltérően viselkednek. Míg a hasi zsírpárnák kialakulását a meglévő sejtek növekedése okozza, addig a test alsó részén, például a combon újabb zsírsejtek keletkeznek: a vizsgálat során 1,6 kilogrammos hízásnál 2,6 milliárd új zsírsejt jött létre.

Mint Michael Jensen kutatásvezető hangsúlyozta, a vizsgálat eredménye megfordította a dogmát, amely szerint felnőttként már nem keletkeznek új zsírsejtjeink, csak a meglévők lesznek egyre nagyobbak, ha meghízunk. Következtetésük megmagyarázza azt is, hogy a test különböző részeire rakodó többletsúly miért jár eltérő egészségügyi kockázattal: a hasi elhízást például a metabolikus szindróma (ami cukorbetegségre és szív-érrendszeri bajokra hajlamosít) egyik rizikófaktoraként tartják számon.

A vizsgálat résztvevői a kísérlet után egyébként igen gyorsan megszabadultak a túlsúlytól, miután visszatértek normál étkezésükhöz.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/hizas-zsirsejtek