Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Csökkenti a hólyagrák kockázatát a szelén

A szelén fontos ásványi eredetű nyomelem, amelyről nemrégiben spanyol kutatók kimutatták, hogy a szervezetben lévő alacsony szintje növeli a hólyagrák kockázatát.

Dr. Núria Malats és a Spanyol Nemzeti Rákkutató Intézet munkatársai hét korábbi publikáció eredményeit felhasználva metaanalízist végeztek a vér és a láb körmeinek szeléntartalma és a húgyhólyagrák kockázata közötti összefüggésre vonatkozóan. Az adatok zöme amerikaiaktól származott, de belga, finn és holland eredményeket is felhasználtak.

A kutatók szerint a szelén védő hatásúnak bizonyult a húgyhólyagrák ellen, főként nők esetén. A nemi különbséget az ásványi anyagok eltérő eloszlásával és felhalmozódásával magyarázták.

„Mindazonáltal a szelén a hólyagrák kockázatára gyakorolt hatását érdemes lenne további vizsgálatok segítségével ellenőrizni” – olvasható az eredményeket közlő Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szaklapban.

A szelén számos fehérje aktivitásához szükséges (ezek a szelenoproteinek), amelyek zöme az antioxidáns folyamatokban tölt be fontos szerepet, kivédve az szabad gyökök károsító hatását. A szelén táplálékkal bevihető, egyes növények és növényi magvak tartalmazzák, valamint azok az állatok, melyek elfogyasztják ezen magvakat, illetve vannak szelénnel dúsított élelmiszerek is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szelen-hugyholyagrak