Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Vírus állhat a gyerekkori elhízás hátterében

Összefüggést találtak amerikai kutatók a gyerekek nagyobb testsúlya és egy adenovírussal való fertőzöttség között. Korábbi állatkísérletek azt mutatták, hogy csirkéknél és egereknél a hasonló típusú vírusokkal való fertőzöttség jelentős súlygyarapodást okozott.

A Pediatrics című szakfolyóirat online kiadásában megjelent tanulmányhoz 124, 8-18 éves gyereket vizsgáltak meg a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói. A gyerekek közül 19-nél találtak antitesteket az AD36 jelű adenovírus ellen – ez az ellenanyag a vírussal való fertőzöttség után jelenik meg a szervezetben. Közülük 15 gyerek a túlsúlyosak vagy elhízottak csoportjába tartozott.

Az elhízottnak számító gyerekek csoportján belül az AD36-tal fertőzött gyerekek testsúlya átlagosan 15,8 kilogrammal volt több, mint az adenovírussal nem fertőzötteké.

Jeffrey Schwimmer kutatásvezető elmondta: reméli, hogy kutatási eredményeik megváltoztatják az elhízott emberek megítélését; Julian Hamilton-Shield, a Bristoli Egyetem endokrinológus professzora azonban a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az ok-okozati összefüggés bizonyítása még várat magára az elhízás és az AD36-tal való fertőzöttség kapcsolatát illetően.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/virus-gyerekkori-elhizas