Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A problémás párkapcsolat káros az egészségre

A problémás párkapcsolatokban több a dráma, a stressz és az ezek miatti aggódás, mindez pedig kutatók szerint növelheti egyes krónikus egészségügyi problémák kialakulásának esélyét.

A megállapítás alapját képező kutatásban több mint ötezer, 18 és 60 év közötti önkéntes töltött ki egy, a szerelmi kapcsolataikról szóló kérdőívet. A kutatók a válaszok értékelése mellett megvizsgálták az önkéntesek egészségügyi kórtörténetét, különös figyelmet fordítva a krónikus betegségekre (asztma, magas vérnyomás, szívbetegség).

„A vizsgálati adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy magasabb a krónikus betegségek előfordulási aránya azok körében, akik feszült és problémás párkapcsolatban élnek – fogalmaz Lachlan McWilliams, a kanadai Acadia Egyetem munkatársa a Health Psychology című szaklapban. – Az ilyen kapcsolatokban több a stressz, ez pedig kedvez a szív- és érrendszeri betegségeknek és a depresszió kialakulásának.”

A kutató szerint természetesen a fordítottja is igaz: „a nyugodt, biztos párkapcsolatban élők körében ritkábbak az egészségügyi panaszok a kiegyensúlyozott szerelmi életnek köszönhetően”.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/parkapcsolat-betegseg